Nøgleordet er uddannelse

"Uddannelse, beskæftigelse og velfærd - i dag og i fremtiden". Det er titlen på forslaget til finansloven for 2013.
Studerende (arkivfoto) Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Noah Mølgaard
15. august 2012 13:16

Grønlandsk økonomi har store udfordringer. En bølgedal i oliejagten og mindre rejekvote er årsag til færre indtægter for landskassen i 2012. Men Naalakkersuisut går fortsat efter en finanslov, der balancerer.

Men situationen kan blive endnu værre i 2025, hvis der ikke bliver gjort nogen nu, siger naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen under fremlæggelsen af forslaget til finansloven for 2025.

Mange børn og unge er anbragt udenfor hjemmet og 2/3 del af folkeskolens afgangselever er ikke kvalificerede nok til at begynde på en uddannelse.

Naalakkersuisut vil derfor prioritere tidlig indsats på socialområdet, styrke uddannelser og gøre en indsats for at bekæmpe ledigheden.

Men Maliina Abelsen præsenterede ikke en detaljeret plan for den langsigtede plan. Den bliver præsenteret af Naalakkersuisut den 20. september.

Hun kunne dog løfte sløret for at uddannelsesreserven bliver øget til 30 millioner kroner i de kommende år. Det bliver blandt andet finansieret ved nedbringelse af tilskuddet til Nukissiorfiit med 10 millioner kroner.

Naalakkersuisut regner også med at spare 17 millioner kroner, hvis grønlandske studerende i Danmark går over til dansk SU. Det vil ske samtidig med at de unge beholder deres ret til frirejse til Grønland og støtte til bøger.

Naalakkersuisut har store forventninger til det store mineprojekt Isua i Godthåbsfjorden. Der er nu søgt ansøgning om udnyttelse, der vil give mange arbejdspladser.

- Men vi har ikke budgetteret med indtægter fra Isua. Vi kan ikke budgettere med penge, der ikke findes endnu, understreger Maliina Abelsen.