Múte vil have ledelsen til Grønland: Royal Greenland direktør forbliver i Sverige
Det er et krav, at hele ledelsen skal være i Grønland og skal have udgangspunkt i Grønland.
Så klar er meldingen fra formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, da KNR taler med ham onsdag, dagen efter den årlige generalforsamling i Royal Greenland.
Alligevel har den nye direktør i Royal Greenland, Susanne Arfelt Rajamand, ingen planer om at flytte fra sit hjem i Sverige.
Hun opholder sig dog i øjeblikket i Nuuk og vil efter seks måneder i Grønland flytte tilbage til Skandinavien.
Ikke et brud med Naalakkersuisut
Bestyrelsesforkvinden for Royal Greenland, Maliina Abelsen, mener ikke at der er tale om et brud med Naalakkersuisut, når direktøren fortsat bliver boende i udlandet:
- Det bryder ikke på den måde, at vi siger, at der skal være ledelseskraft i Grønland. Det vigtigste må være, at man ved, hvor beslutningerne bliver truffet, og at man ikke har en oplevelse af, at beslutningerne bliver truffet et andet sted, hvor man ingen indflydelse har, siger hun til KNR.
Hun mener, at det vil gavne Grønland, at dele af direktionen er bosiddende her:
- Det skulle gerne være sådan, at små piger og drenge i skolen kan se, at Royal Greenland er det sted, man gerne vil arbejde, når man bliver voksen.
Den tidligere direktør for Royal Greenland, Mikael Thinghuus, kom også i vælten for sin bopæl. Han var bosat i Danmark.
Det fik ved sidste års generalforsamling Siumut-formanden, Erik Jensen, til at understrege, at ved ansættelsen af en ny administrerende direktør i Royal Greenland, skulle vedkommende være placeret herhjemme. En udtalelse som han gav på vejene af Naalakkersuisut.
Kan man virkelig sige, at direktøren er placeret i Grønland, når hun bor i Sverige?
- Det synes jeg faktisk godt, at man kan. Hun er meget placeret på hovedkontoret og kommer til at være her, siger Maliina Abelsen.
Hele ledelsen i Grønland
Da KNR onsdag møder Múte B. Egede er han ikke i tvivl om, hvor Royal Greenlands ledelse fremover skal befinde sig:
- Et af kravene til virksomheden er, at hele ledelsen skal være i Grønland og at de skal have udgangspunkt i Grønland. Derfor er vi fra Naalakkersuisuts side glade for, at bestyrelserne er i gang med planlægningen, siger han.
Men det er bestyrelsesforkvinden for Royal Greenland, Maliina Abelsen, ikke enig i:
- Det er klart, at hele ledelsen ikke kommer til at sidde i Grønland. Det vil være rigtig ærgerligt at have en asiatisk leder, der sælger til hele det asiatiske marked, siddende i Nuuk. Det vil ikke være nogen særligt god idé, forklarer hun.
Flere medarbejdere på kontorer udenfor Grønland
Inatsisartut-medlem for Siumut Lars Poulsen spurgte tilbage i marts i et §37-spørgsmål naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø Kalistat Lund (IA) om, hvor mange medarbejdere der var på de to Royal Greenland kontorer i henholdsvis Nuuk og Danmark.
Af svaret fremgik det, at der per 2023 er 137 medarbejdere på kontoret i Danmark og 104 i Nuuk. Altså at der i øjeblikket er over 30 flere medarbejdere på kontoret i Danmark end der er på kontoret herhjemme.
Ifølge Maliina Abelsen sidder visse af medarbejderne, som står under Danmark, dog også i Sverige.
Men hvordan hænger det sammen med, at Maliina Abelsen selv kalder kontoret i Nuuk for Royal Greenlands hovedsæde?
- Det hænger jo sådan sammen, at der er behov for, at der sidder folk i udlandet. Men som man også kan se af de tal, så er der flere og flere arbejdspladser og flere og flere årsværk, der flytter til Grønland. Det er den retning, vi skal gå. Og det er den retning, som bestyrelsen også har lagt, siger hun.
Maliina Abelsen forklarer til KNR, at der vil ske ændringer, så dele af direktionen vil være bosiddende i Grønland.
Vil det sige, at man vil flytte arbejdspladser, eller hvor folk skal bo henne?
- Det vil sige, at dele af direktionen vil være bosiddende i Grønland. Jeg vil ikke stå og kommentere på personlige forhold, og hvem der skal flytte hvorhen. Det er bare helt upassende.