Mulig fugleinfluenza: Syge og døde måger er fundet

Myndighederne opfordrer til, at man tager nogle forholdsregler, når man håndterer fugle og æg.
Det er især måge-fugle, som er fundet syge og døde. Foto © : Steffen Ortmann/Ritzau Scanpix
06. oktober 2023 14:05

Syge og døde fugle – især måger – er et syn, som har mødt flere mennesker i den senere tid. Både på vestkysten og østkysten.

Det skriver Departementer for Fiskeri og Fangst i en pressemeddelelse.

De samarbejder med Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland, Grønlands Naturinstitut og Fødevarestyrelsen i Danmark for at indsamle og undersøge fuglene for eventuelle sygdomme.

Departementer skriver, at der er mistanke om, at fugleinfluenza tager livet af mågerne. Der er tidligere påvist fugleinfluenza i Grønland, men det er ikke bekræftet, at det er tilfældet nu.

Der er risiko for, at mennesker kan blive smittet med visse typer af fugleinfluenza og i sjældne tilfælde blive alvorligt syge, men risikoen er lav.

Alligevel opfordrer Veterinær- og Fødevaremyndigheden folk til at tage visse forbehold, når det kommer til håndtering af fugle i det hele taget. 

Man skal vaske hænder med sæbe, specielt efter at have fjernet indvolde fra fugle, og man skal flå fuglene i stedet for at plukke dem, da det giver mindre støv.

Influenzavirus dræbes ved ordentlig tilberedning af kød og æg.

Man skal ikke samle døde fugle op i naturen, medmindre det er aftalt med myndighederne. Man skal kontakte Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland på 34 50 00, hvis man finder syge eller døde fugle i naturen.