Dyrlæge: Det er ekstremt sjældent, at mennesker bliver smittet med fugleinfluenza

Sidste år blev der indsamlet to lomvier fra Fyllas Banke ud for Nuuk. Det har vist sig, at dyrene havde fugleinfluenza.
For første gang er der konstateret fugleinfluenza i Grønland. 
26. januar 2023 10:57

Du skal ikke være bange for at blive smittet med fugleinfluenza.

Det siger dyrlæge Anna Jespersen, efter at der er fundet lomvier med fugleinfluenza.

Sidste år blev der indsamlet to lomvier fra Fyllas Banke ud for Nuuk og fem edderfugle fra Qeqertarsuaq. De blev undersøgt på Københavns Universitet, og undersøgelser viste, dyrene havde fugleinfluenza. 

Fugleinfluenza

To lomvier fra Fyllas Banke ud for Nuuk og fem edderfugle fra Qeqertarsuaq nu undersøgt for forekomst af fugleinfluenza ved Københavns Universitet i Danmark på vegne af Statens Seruminstitut.
 

Undersøgelsen påviste forekomst af højpatogen fugleinfluenza af typen H5N1 i de to lomvier. Højpatogen betyder, at sygdommen giver forekomst af høj dødelighed hos fugle.

Det er første gang, at der er konstateret fugleinfluenza i Grønland. 

Men dyrlæge Anna Jespersen maner til ro. Det er nemlig meget sjældent at mennesker bliver smittet med fugleinfluenza.

-  Man skal altså ikke gå og være rigtigt bange for den her virus. Det er ekstremt sjældent, at mennesker bliver smittet med den, siger hun. 

Få har høns

Hun er ikke overrasket over, at der nu er konstateret fugleinfluenza herhjemme. Fugle flyver langt og kan derfor bære smitte over lange strækninger. Hun er heller ikke bekymret over smitte blandt fugle herhjemme. 

I Sydgrønland er der nogle få, der har høns, men fordi det kun er få, så er det ikke alvorligt, at der er fugleinfluenza i Grønland. 

LÆS OGSÅ Første gang nogensinde: Fund af fugleinfluenza i Grønland

Finder man en selvdød fugl, skal man ikke røre ved den. Smitte sker kun sker sjældent på den måde, men Anna Jensen opfordrer folk til at kontakte selvstyret eller Naturinstituttet, hvis de skulle finde selvdøde dyr. 

-  Ser man døde fugle, det gælder i øvrigt også andre dyr, så skal man lade være med at samle dem op. Ring hellere til os i Departementet for Fiskeri og Fangst, eller til Naturinstituttet. Vi kan indsamle, og på den måde udsætter man ikke sig selv for risiko. 

  • Vask hænder med sæbe, specielt efter udtagning af indvolde.
  • Flå fuglene i stedet for at plukke dem (giver mindre støv)