MT Højgaard om coronabøder: Det er ikke sket før, og det sker forhåbentlig heller ikke igen

Fire unge tømrere blev i går tiltalt for ikke at overholde coronareglerne. Og MT Højgaard har fyret dem.
MT Højgaard har afskediget de fire unge tømrere. Foto © : KNR
12. februar 2021 16:26

Fire unge tømrere mellem 20 og 24 år, der havde været hjemme på juleferie, er tiltalt for at have overtrådt coronareglerne, da de kom tilbage til deres arbejde hos MT Højgaard i Nuuk i starten af februar. 

De får hver en bøde på 6000 kroner – og så har de fået en fyreseddel fra MT Højgaard. 

Karantæneregler

  • Når du ankommer til Grønland, skal du gå i karantæne i fem dage. 
  • På femtedagen skal du retestes. 
  • Under karantænen må du gerne gå en tur, du må gerne have kontakt med dem, du bor sammen med, og du må gerne købe dagligvarer ind.
  • Du skal dog have mundbind eller visir på, når du køber ind. 
  • Du må ikke besøge andre, få besøg, deltage i arrangementer, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.
  • Hvis du ikke vil lade dig genteste efter fem dage, skal du blive hjemme i 14 dage efter ankomst.

- Vi tager det meget alvorligt. Vi er skuffede over det, de fire har gjort. Vi er også kede af det, for det er nogle dygtige håndværkere, vi får op, siger Kim Ulrik Hansen, der er sektionsdirektør i MT Højgaard i Grønland til KNR.

 

LÆS OGSÅ Bøder og fyring: Fire er tiltalt for at bryde coronaregler

Ingen af de fire var smittet med corona. Men samme dag, som de ankom til Grønland, undlod de først at bære mundbind eller visir, da de købte ind i en dagligvareforretning. 

Den anden hændelse var i Fitness GL på Kongevej i Nuuk. 

- De fire unge tømrere var her også før jul. De skulle tilbage til deres arbejde her efter jule- og nytårsferie derhjemme, og vi var rigtigt glade for dem. Vi havde set frem til det, men desværre kunne det ikke lade sig gøre, siger Kim Ulrik Hansen.

Blev genkendt og meldt til politiet

Sagen endte hos Grønlands Politi, fordi der var borgere, som genkendte de fire.

Lokale virksomheder hjalp med efterforskningen ved at udlevere video til politiet, der viste, at de fire ikke overholdt reglerne. 

- Kun seksuelt misbrug af børn, drab og den slags bliver i øjeblikket prioriteret højere. Det vigtige er, at risikoen for en smittekæde i samfundet bliver stoppet. Derfor handler vi meget hurtigt i de her sager – og derfor prioriterer vi dem højt, siger politimester Bjørn Tegner Bay til KNR.

I alt har politiet 30-40 coronarelaterede sager i hele landet. 

De handler om alt fra butikker, der ikke har overholdt regler om afstandskrav, og til folk, der ikke har overholdt deres karantæne, ligesom de fire håndværkere.

LÆS OGSÅ 16.000 kroner i bøde: 18-årig tiltalt for at overtræde coronaregler

- Vi får mange medarbejdere herop, og vi har et godt samarbejde med visitationsgruppen i Coronasekretariatet. Den tillid de har til os, er vi nødt til at vise, at vi kan leve op til, siger Kim Ulrik Hansen fra MT Højgaard.

Har I noget ansvar for, at de fire ikke overholdt reglerne? 

- Vi har ikke haft problemet før, og jeg håber sandelig heller ikke, at vi får det igen. Men fremover må vi gøre lidt mere for at forklare vores folk, at de skal huske at overholde coronareglerne. 

- Jeg synes også, at vi forklarer folk, hvad de skal med Sumutblanketter og test. I Københavns Lufthavn bliver man også briefet om fem dages-test.... Så der burde ikke være noget, der kommer bag på folk, siger Kim Ulrik Hansen.