Ministre i EU fordømmer Tyrkiet og kræver stop for våbensalg

Situation i Syrien er forfærdelig, siger udenrigsminister Jeppe Kofod, som frygter Islamisk Stats genkomst.
Skrevet af Ritzau
14. oktober 2019 09:40

Situationen i det nordlige Syrien, hvor Tyrkiet har indledt en militær offensiv mod kurdere, er dybt alvorlig, lyder det fra udenrigsministrene i EU.

Flere ministre, herunder Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), kræver en fælles fordømmelse og et samlet budskab om stop for salg af våben til Tyrkiet i et forsøg på at bremse offensiven.

- Det ville være rigtig godt, hvis Europa kan stå samlet om dette og sende et stærkt signal til Erdogan (Tyrkiets præsident, red.) om at stoppe disse operationer. Jeg har fordømt dem, siger Kofod før mødet.

LÆS OGSÅ Tyrkiets militær går ind i Syrien

Danmark har, uddyber udenrigsministeren, siden 2018 "de facto stoppet alle nye tilladelser til våben til Tyrkiet, der kan blive brugt i Syrien". Han appellerer til de andre EU-lande om at følge dette.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, opfordrer til, at koalitionen af lande, der bekæmper Islamisk Stat, samles for at drøfte udviklingen, der er sket som følge af amerikanernes tilbagetrækning fra området.

- Frankrig forventer et specifikt krav om, at offensiven indstilles. En fast holdning til våbeneksport til Tyrkiet. Og at USA arrangerer et møde i den internationale koalition, siger udenrigsminister Jean-Yves Le Drian.

Frankrig er et af flere EU-lande, som de seneste dage har meddelt, at våbensalg til Tyrkiet stoppes.

Den danske udenrigsminister deler bekymringen over de seneste meldinger om, at fanger fra Islamisk Stat igen er kommet på fri fod.

LÆS OGSÅ Putin ved profileret topmøde: Vi kan nærme os fred i Syrien

- Det er forfærdelige billeder, vi ser af den humanitære situation på jorden. Og vores kamp mod Islamisk Stat bliver svækket af dette. Så det er vigtigt, at vi sender et kraftigt og stærkt signal fra Europas side, siger Kofod.

Nogle europæere, som har tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, har udtrykt ønske om at vende hjem til Europa.

- De IS-krigere, der er rejst til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat, har vendt Danmark ryggen. De er ikke danskere i den forstand mere, siger Kofod.

/ritzau/