Tyrkiets militær går ind i Syrien

Tyrkiet er rykket ind i Syrien for at bekæmpe kurdiske styrker i den nordøstlige del af Syrien.
Grænsen mellem Tyrkiet og Syrien
Grænsen mellem Tyrkiet og Syrien. Foto © : Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
09. oktober 2019 18:38

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at den tyrkiske hær er rykket ind i det nordøstlige Syrien sammen med Syriens Nationale Hær, der er en milits, som støttes af Tyrkiet.

- Tyrkiets væbnede styrker sammen med Syriens Nationale Hær har lige indledt #OperationPeaceSpring, skriver Erdogan på Twitter.

Tv-stationen CNN Türk beretter om fly i luften og flere store eksplosioner ved byen Ras al Ain, der ligger på den syriske side af grænsen.

En talsmand for den kurdiske milits SDF siger, at kampfly angriber civile og skaber panik.

Sikker zone

Erdogan har sagt, at han vil etablere en sikker zone i det nordøstlige Syrien, så syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende hjem.

Det er i et område, der kontrolleres af SDF, der er USA's allierede i Syrien. SDF har en stor del af æren for, at Islamisk Stat er nedkæmpet i Syrien, men Tyrkiet omtaler de kurdiske militsfolk som terrorister.

USA har haft soldater i området, men søndag meddelte Donald Trump, at han vil trække de amerikanske styrker ud.

Det er blevet mødt med stor vrede i den amerikanske kongres, selv blandt Trumps partikollegaer i det Republikanske Parti. De beskylder ham for at svigte USA's kurdiske allierede i Syrien.

EU kræver, at Tyrkiet stopper de militære operationer i området.

Næstformanden for det russiske parlaments udenrigsudvalg, Vladimir Dzhabaraov, siger til nyhedsbureauet Ria, at Rusland ikke vil lade sig trække ind i konflikten mellem Tyrkiet og Syrien. Det skriver Reuters.

Rusland har en stor styrke stationeret i det vestlige Syrien for at støtte præsident Bashar al-Assads regime i Syrien.