Ministre arver grønlandske sager

Store skiftedag præger de danske ministerier, hvor kontorer i denne uge har skiftet ejermand. Mange af de nye ministre arver grønlandske sager fra deres forgængere. Se her hvilke.

Udenrigsministeren

- Jeg har kun ét råd til dig omkring det arktiske: Vær aktiv. Sådan lød det fra den afgående udenrigsminister Lene Espersen, da Villy Søvndal overtog hendes kontor.

For det er som bekendt formanden for SF, der for fremtiden skal sørge for at møde op til topmøder i Arktisk Råd og Arctic Five.

Kirke og Norden

Den 44-årige radikale Manu Sareen skal overtage ministerområdet Nordisk Samarbejde sammen med kirkeministeriet og ligestillingsministeriet. Han er socialpædagog og konfliktmægler af uddannelse. Og det får han måske behov for, når han i den kommende tid skal tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal finansiere en grønlandsk præst i Danmark.

Fængsel og oversættelse

Socialdemokraternes Morten Bødskov bliver manden, der som ny justitsminister skal sikre lukningen af Grønlænderafdelingen i Herstedvester og opførslen af et lukket fængsel i Nuuk samt at videreføre retsreformen i Grønland med sammenlægning af kredsretterne. Og så arver han også sagen om oversættelsen af anklageskrifter til grønlandsk, som KNR satte fokus på tidligere på året.

Ny forsvarsminister

Oprettelsen af den fælles Arktiske Kommando havner på skrivebordet hos socialdemokratiske Nick Hækkerup, som er ny forsvarsminister. Ambitionerne om et bedre beredskab til søs, som beskrevet i den nye arktiske strategi, bliver også en af Nick Hækkerups tunge opgaver sammen med et dansk-grønlandsk samarbejde om redningshelikoptere.

Satspuljemidler

Sidst, men ikke mindst havner spørgsmålet om de omdiskuterede satspuljemidler på den nye Social- og Integrationsminister, Karen Hækkerups, bord. Hele den røde fløj sagde på et vælgermøde i Det Grønlandske hus før valget, at de gerne så satspuljemidlerne på finansloven, så en lang række grønlandske projekter – heriblandt De Grønlandske Huse – sikres langvarig finansiering. Om ministeren vil tage initiativ til dette må tiden vise.

Den nye klimaminister, der skal indfri regeringens ambitiøse klimamål, er de Radikales Martin Lidegaard og sundhedsminister er SF’s Astrid Krag, som i sidste ende er ansvarlig for behandlingen af grønlændere på danske hospitaler.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt