Minister begraver snuptags-løsning

Der bliver ingen her og nu løsning på venteliste-problemet i de hjemlige anstalter, hvor 296 dømte lige nu venter på at afsone. Det står klart, efter de politisk ansvarlige på området justitsminister Morten Bødskov og naalakkersuisoq Anthon Frederiksen i dag mødtes i København.
16. januar 2012 16:43

- Desværre ikke, desværre ikke.

Et skuffet Naalakkersuisut-medlem måtte i dag konstatere, at den danske justitsminister i dag ikke havde, hvad Morten Bødskov selv kalder snubtags-løsninger med, da de to politikere satte sig til bordet sammen. Her havde justitsministeren således ikke i sinde at skrive en check ud til at oprette nye anstaltspladser - eller genåbne lukkede for den sags skyld.

- Jeg tror, at man må indse, at det her selvfølgelig er et problem, som kræver en grundig løsning, lød det efterfølgende fra Morten Bødskov.

Og den grundige løsning, som justitsminiteren har i tankerne, består indtil videre af en hensigt om på næste års finanslov at afsætte penge til en analyse af problemerne inden for kriminalforsorgen, herunder det grønlandske venteliste-problem. På den baggrund kan man så gøre noget ved sagen, lyder det.

Og naalakkersuisoq Anthon Frederiksen er tilfreds med den del af meldingen fra ministerkollega, Morten Bødskov.

- Den danske regering vil afsætte midler til at analysere hele kriminalforsorgs-området til næste år, og det er jeg faktisk tilfreds med, fordi så finder man ud af, præcist hvor meget der er brug for at forbedre forholdene i Grønland, siger Anthon Frederiksen.

Derudover holder man fra dansk side fast i, at det eneste, der kan minde om en her og nu løsning, er at benåde dømte med de groft sagt mildeste foranstaltninger og den længste ventetid.

- Vi har jo sendt et forslag om benådning i høring i Grønland. Og jeg synes selv, at det er den rette vej at gå. Der er der et konkret forslag, som vil kunne gøre noget nu og her, og det håber jeg selvfølgelig, at man vil se konstruktivt på, siger justitsminister Morten Bødskov.

På dagens møde gjorde naalakkersuisoq Anthon Frederiksen dog klart, at han ikke ser benådning som en acceptabel løsning på venteliste-problemet, men forsikrer, at Inatsisartut under forårets samling vil blive spurgt, hvad de mener, svaret til den danske regering bør være.

Over for KNR Radioavisen har retsordførerne fra IA, Demokraterne og Siumut dog allerede tilkendegivet, at de ligeledes er modstandere af justitsministerens forslag om at nedbringe problemet ved at udstede benådninger, når ventetiden bliver for lang.