Forskellige steder i Kangerlussuaq har i henholdsvis 2007, 2009 og 2013 været brugt som midlertidig anstalt. I de perioder har ventelisten været på hele 250 til 300 domsfældte. Og det er ikke tilfældet nu.

Minister afviser at åbne anstalt i Kangerlussuaq

Ventelisten til afsoning er ikke lang nok til, at en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq bør åbne, mener justitsminister.

Der er ingen udsigt til, at Hotel Gitterly igen bliver en realitet i Kangerlussuaq.

Det slår den danske justitsminister Nick Hækkerup (S) fast i et brev til Folketingets Grønlandsudvalg.

Den 19. november 2020 var der 42 domsfældte personer, som ventede på en plads i anstalten. Men 21 af dem er indkaldt til afsoning i løbet af december 2020 og januar i år, oplyser justitsministeren.

LÆS OGSÅ Seksuelle forbrydere går frit og venter på afsoning

Og med kun 21 domsfældte på ventelisten er der ingen grund til at genåbne en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq, vurderer han.

- På baggrund af det aktuelle antal domfældte på ventelisten, er det kriminalforsorgens vurdering, at der på nuværende tidspunkt ikke er grundlag for at genetablere anstalten i Kangerlussuaq, skriver han til Grønlandsudvalget.

Forskellige steder i Kangerlussuaq har i henholdsvis 2007, 2009 og 2013 været brugt som midlertidig anstalt. I de perioder har ventelisten været på hele 250 til 300 domsfældte. Og det er ikke tilfældet nu.

Nick Hækkerup tilføjer, at der desuden ikke er mandskab nok i hverken Grønland eller Danmark til at kunne bemande en ekstra anstalt.

Partier har krævet flere pladser

I september kunne KNR fortælle, at 65 domsfældte ventede på afsoning. Blandt dem var 25 personer dømt for sædelighedsforbrydelser. I alt er der på landsplan 154 anstaltpladser.

Det fik blandt andet Demokraterne til at kræve flere faste anstaltpladser, mens IA ønskede at genåbne en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq og indføre fodlænke som afsoning for mindre forbrydelser.

Grønlands størrelse, internetdækningen og manglen på ansatte i Kriminalforsorgen gør dog brugen af fodlænke som afsoning næsten umulig, viser flere undersøgelser.

LÆS OGSÅ Fodlænke-model har lange udsigter: Store afstande og farlige dømte spænder ben

Den danske justitsminister erkendte da også, at ventetiden var et problem. Løsningen skulle være at oprette flere pladser i de eksisterende antalter til personer, som er dømt for alvorlige forbrydelser.

Ifølge Nick Hækkerup er Justitsministeriet stadig i gang med undersøge muligheden for flere anstaltpladser.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt