'Minik' blev succes i Nunavut

Grønlands Nationalteater har netop haft bragende succes i Iqaluit i Nunavut, ved byens store årlige Alianat Arts Festival. Det fortæller Nunatsiaq News.
Skrevet af Karsten Sommer
08. juli 2016 09:59

Fire af teaterets skuespillere opførte her teaterstykket om Minik, Thuledrengen, der i 1897 som 7-årig sammen med sin familie blev bragt til New York af polarforskeren Robert Peary.

De fleste af Miniks familie døde hurtigt af sygdomme, nogle enkelte returnerede til Thule, mens Minik blev alene tilbage i den amerikanske storby, hvor han nogle år senere havde den traumatiske oplevelse at finde skelettet af sin far, udstillet på Naturhistorisk Museum i New York.

Nationalteaterets Minik-forestilling fokuserer på identitetsproblematikken - på drengen der har et ben i to kulturer - den amerikanske og så Miniks oprindelige Thulekultur, som han har svært ved at fastholde.

Og det tema vakte genklang blandt publikum ved teaterforestillingen i Iqaluit.

- Følelsen af ikke at vide hvem du er og hvor du kommer fra, alene og bange, er noget mange, der har et ben i to forskellige kulturer, kan genkende, siger Nationalteaterets leder Susanne Andreasen til Nunatsiaq News.

- Derfor blev publikum tydeligvis meget berørt af forestillingen. Den problematik kan både inuit, men også andre oprindelige folk i hele verden genkende, siger teaterlederen, der derfor drømmer om at Minik-stykket i de kommende år kommer videre ud i verden. Og Mike Thomsen, der spiller med i Minik, er enig.

- Jeg tror vi kommer til at rejse med Minik andre steder i verden. Jeg vil virkelig gerne vise den i New York, fordi historien foregår dér. Men også tage til forskellige oprindelige folks festivaler. Det bliver helt sikkert ikke sidste gang det her stykke bliver vist i udlandet, slutter Mike Thomsen.