Mindeord for Hans Rafaelsen: Han var i høj grad en foregangsmand

Naalakkersuisoq Peter Olsen ærer langrendsveteranen for hans store indsats.
Hans Rafaelsen sov ind i sit hjem mandag 30. januar. Arkivfoto Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
24. februar 2023 12:41

Mandag 30. januar døde en af langrendssportens mest respekterede personer i Grønland.

Hans Rafaelsen blev 69 år og var uhelbredeligt syg med kræft. Han sov ind i sit hjem, meddelte familien til KNR. 

I et mindeord ærer naalakkersuisoq Peter Olsen langrendsveteranen for hans store indsats:

- Hans Rafaelsen og hans kone Karen Mina har på eget initiativ gjort en stor indsats for at fremme langrend, særligt for skiforeningen i Aasiaat, ASP, siger Peter Olsen (IA), der er naalakkersuisoq kultur og idræt.

- Hans har dyrket langrend i over 50 år, og han har næsten lige så længe gjort sig bemærket på grund af sin indsats indenfor frivilligt arbejde. Han har sat et betydeligt aftryk blandt unge i forhold til fremme af sporten. Han har i høj grad været foregangsmand. 

Hans Rafaelsen modtog flere gange hæderspriser for sin indsats indenfor idræt og frivilligt arbejde. I 2011 modtog han det største Faxe-legat, en hæderspris for sit virke indenfor idrættens verden.

Han og hans kone fik også en anerkendelse under Maligassiuisut Show i oktober 2022. Bernhard Olsen fra skiforbundet tog mikrofonen og takkede Hans Rafaelsen og hans kone for deres tydelige fingeraftryk på langrendssportens udvikling i Grønland.

- Hans Rafaelsen har givet en masse langrendsskiløbere et solidt fundament, og det bemærkes, at langrendsløberne fra ASP har en særlig høj rangering her i landet, hvor skiløberne har spredt sig til kysten og til andre lande, siger naalakkersuisoq Peter Olsen.

- Hans var kendt for sin rummelighed, sit glade og opmuntrende væsen, som én der var god til at sætte mål, og som var dygtig til at skabe fællesskab. En af de ting, som Hans yndede at sige til medlemmerne af ASP var, at den enkeltes gode præstation skulle være til alles glæde. For det var alle, som havde del i den gode præstation, og at det var gennem fællesskabet og samarbejde, at man opnåede gode resultater, siger Peter Olsen.