Millioner er på vej til rådgivningscenter for kræftpatienter

Kræftpatienter og deres pårørende kan snart få støtte og rådgivning i et nyt hus i Nuuk.
Penge fra både landsindsamlingen, Knæk Cancer, den danske stat og nu også A. P. Møller Fonden sikrer et nyt rådgivningscenter i Nuuk til kræftpatienter og deres pårørende.
18. november 2022 10:23

A.P. Møller Fonden donerer 10 millioner kroner til opførelsen af Kræftpatienternes Hus nær Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, hvor al kræftbehandling herhjemme finder sted.

Også Knæk Cancer, Landsindsamlingen i Grønland og staten har doneret penge til huset, så byggeriet kan starte næste år.

Og det er en rigtig glædelig nyhed, at kræftpatienter og pårørende nu har et sted at gå hen under behandlingen, siger Elisabeth Lynge Hansen, bestyrelsesformand i Neriuffik.

LÆS OGSÅ Neriuffik får sit eget hus i nærheden af Dronning Ingrids Hospital

- Bidraget fra A.P. Møller Fonden vil betyde et kvantespring i hjælpen til kræftramte og deres pårørende i Grønland. Huset er en tiltrængt fornyelse, der vil sikre, at borgere i Grønland om få år får glæde af en kræftrådgivning, der både indholdsmæssigt og arkitektonisk imødekommer deres behov.

I sommer kunne KNR fortælle, at det var besluttet at rive et gammelt kollegium i Nuuk ned til fordel for Kræftpatienternes Hus. Dengang var det dog uvist, hvornår byggeriet kunne gå i gang.

Erfaringer fra lignende steder i Danmark viser, at flere kræftpatienter her modtager støtte langt tidligere i sygdomsforløbet.

Kræftpatienternes Hus skal også være med til at forebygge kræft og samtidig sørge for, at kræftsygdomme bliver opdaget hurtigere, og at behandlingsforløbet bliver mere sammenhængende.

LÆS OGSÅ Neriuffiit Kattuffiat drømmer om et kræftcenter

Og det er der stort behov for. For der er en stigning i antallet af borgere herhjemme, som får kræft.

Samtidig er risikoen for at dø af kræft dobbelt så stor sammenlignet med Danmark. I mange tilfælde fordi kræften bliver opdaget og diagnosticeret for sent.

Kræftpatienternes Hus skal også tilbyde digital rådgivning, så borgere i bygder og yderdistrikter også kan få specialiseret hjælp og rådgivning.