Færøerne: Militærøvelse overrasker både færøske og danske myndigheder

Et NATO-krigsskib holdt i sommer øvelse i farvandet mellem Færøerne og Island, uden Færøernes Landsstyre eller den færøske fiskeriinspektion, Vørn, var orienterede. Sagen vækker kritik fra Færøernes udenrigs- og erhvervsminister - men dansk forsvar kender heller ikke til episoden.
Foto © : Agnieszka Ruminska/Flickr
10. oktober 2018 12:35

30. juni i år blev en noget anderledes dag for besætningen ombord på et færøsk fiskerifartøj, da det befandt sig vest for Færøerne, tæt på grænsen til Islands søterritorium. Det oplyser Udenrigs- og Erhvervsministeriet under Færøernes Landsstyre til KNR.

Mens fartøjet var i færd med at fiske, blev det kaldt op over radioen fra et udenlandsk krigsskib under NATO, at en militærøvelse var i gang, og at der ville blive skudt med skarpt.

Krigsskibet bad derfor de færøske fiskere om at sejle mindst fem sømil væk. Flere andre færøske fiskefartøjer befandt sig også på det tidsrum nær øvelsesområdet, oplyser Færøernes Landsstyre.

Ingen besked om øvelse

Episoden har vakt opsigt på Færøerne, da hverken Landsstyret eller den færøske fiskeriinspektion, Vørn, havde fået besked om militærøvelsen.

Ligesom i Grønland er det Danmark, der har ansvaret for forsvarsområdet på Færøerne, men ingen danske myndigheder havde ifølge Udenrigs- og Erhvervsministeriet i Thórshavn givet besked om øvelsen på forhånd.

LÆS OGSÅ Inspektionsskibe i Arktis mangler uddannet besætning

Og det vækker kritik fra Færøerns udenrigs- og erhvervsminister, Poul Michelsen.

- Det er kritisabelt, at Færøernes regering ikke engang bliver orienteret, når Danmarks allierede afholder en militærøvelse i færøsk søterritorium. Det er i modstrid til den danske regerings løfter om mere inddragelse og orientering i sikkerhedspolitiske anliggende, der vedrører Færøerne, udtaler han i en mail til KNR.

Arktisk Kommando mangler også svar

Men hos det danske forsvar, herunder Arktisk Kommando, kender man heller ikke til episoden.

- Hvad angår aktiviteterne den 30. juni 2018 bemærkes det, at Forsvaret, herunder Arktisk Kommando, ikke har været involveret i disse eller orienteret herom, oplyser Forsvarsministeriet til KNR.

LÆS OGSÅ Færøernes udenrigsminister er chokeret over Danmark

Forvaret vil nu forsøge at indhente oplysninger om episoden, og i øvrigt arbejde for, at Arktisk Kommando i højere grad kender til fremmede militæraktiviterer i Forsvarets operationsområde.

Det danske forsvarsministerium oplyser dog, at Rigsfællesskabets - og dermed også Færøernes - suverænitet ikke blev krænket under episoden 30. juni. Det skyldes, at fartøjerne befandt sig inden for 200-sømilegrænsen, hvor der ikke er forbud mod fremmede, militære aktiviteter.

Der skal dog tages hensyn til retten til at udnytte havets ressourcer inden for 200-sømilegrænsen, påpeger Forsvarsministeriet.

Færøernes udenrigs- og erhvervsminister, Poul Michelsen, vil nu tage sagen op med den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et møde fredag.