Mere faglighed ved tvangsfjernelser

Som tingene ser ud i dag er det kommunernes velfærdsudvalg, der skal træffe beslutninger om, hvilke børn der skal tvangsfjernes fra hjemmet. Det kan godt undre lægmand, at en folkevalgt forsamling, uden nogen form for specialviden på området, skal tage den slags tunge beslutninger, der kan have stor indflydelse på den tvangsfjernedes liv og levned i årene frem over.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Peter Troelsen
02. april 2013 09:17

Det mest naturlige ville være, at den slags beslutninger blev taget af folk med en ekspertise på området. På den måde vil man sikre faglighed i den slags sager. Det ville være betryggende for de familier, der er involveret i sagerne, og det vil også være rimeligt overfor politikerne, der i dag har et stort ansvar som de ikke er uddannede til at tage.

-At der skal træffes afgørelser stiller jeg ikke spørgsmål ved, for det er desværre nogle gange nødvendigt. Dog mener jeg ikke, at det er en opgave for en gruppe folkevalgte at skulle træffe den endelige beslutning. Dertil skal man udelukkende bruge de faglige vurderinger og for at sikre en hurtigere proces med at få en endelig beslutningstagen, så bør man helt droppe den sidste politiske indblanding. Det kan man evt. gøre i klagesagerne, men ikke i den foregående sagsbehandling og første stillingtagen, fortæller Justus Hansen, der stiller op for Demokraterne til kommunalvalget i Kommuneqarfik Sermersooq.

Som folkevalgt har man sjældent haft de faglige kompetencer til at kunne træffe afgørelser, hvor man er helt sikker på, om det er den rigtige afgørelse. Som forældre har man naturligvis lært en masse igennem livet, men har man selv haft en god og tryg opvækst, mangler der erfaring på området. Derfor kan det være svært at forstå, hvorfor folkevalgtes kompetencer er nok til at skulle træffe så skelsættende afgørelser, som man i dag tager i kommunernes Velfærdsudvalg.

-Så for børnenes skyld, for at kunne hjælpe dem hurtigere og med større faglighed end i dag, så bør man fremadrettet koble den politiske indblanding i administrative sager fra og først få det løftet op på politisk niveau, når der er tale om klagesager af en særlig karakter. Jeg mener ikke, at vi kan være andet bekendt overfor børnene. Jeg håber, at alle som har et daglig ansvar for børn og deres trivsel, vil være med til at debattere mit synspunkt og ændre på tingenes tilstand. Mit budskab er simpelt, børn og unge har brug for mere faglighed og mindre politik, når det drejer sig om tvangsfjernelser, mener Justus Hansen.