Mens vi venter på svaret: Hvem er grønlænder?

- Hvis jeg nu flyttede til Sverige i morgen, så ville jeg ikke kalde mig selv for svensker. Jeg ville heller ikke kalde mig selv for dansker, hvis jeg flyttede til Danmark, lyder et svar.
Pele Broberg og Naleraq efterlyser et svar på, hvad der definerer en grønlænder. Svaret på det komplekse spørgsmål er dog skubbet til debat på efterårssamlingen. Foto © : Malik Brøns / KNR
07. juni 2022 15:59

Hvem er grønlænder?

Det spørgsmål er igen taget en tur i den politiske manege, inden sommerferien lukkede Inatsisartut i sidste uge.  

Debatoplægget er fra Naleraq, der har måttet se deres forslag blive skubbet i næsten to år.

Statsborgerskab:
FN slår fast, at alle har ret til et statsborgerskab.

Et statsborgerskab indebærer, at en person har rettigheder på linje med alle andre statsborgere i landet. Herunder retten til at stemme.

Etnicitet:
Etnicitet bruges om et kulturelt fællesskab, som er bundet op på for eksempel sprog, tro og beklædningsdele.

Det kan også henvise til en persons genetiske slægtskab.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder

- Altså vi kan ikke bare sige, at alle, som bor i Grønland, er statsborgere i Grønland. Sådan gør man ikke i andre lande, sagde Pele Broberg fra Naleraq til KNR i sidste uge.

Udgangspunktet for diskussionen er en formulering i Selvstyreloven. Dér står der, at det er det grønlandske folk, der bestemmer, hvornår Grønland bliver selvstændigt.

LÆS OGSÅ Ekspert advarer: Grønland kan ende som et tyranni

Altså er det, det grønlandske folk, der skal stemme om selvstændighed, når det på et tidspunkt bliver relevant. Der er dog ikke en definition af, hvem det grønlandske folk præcist er – så der er meget på spil, når man taler om, hvem der kan kalde sig grønlænder.

LÆS OGSÅ Før debatten om hvem, der er grønlænder: Vi skal gøre plads til alle i vores samfund

- I dag findes der ikke grønlændere i loven. Vi er alle danske statsborgere. Alle, som bliver født her, er danske statsborgere, sagde Pele Broberg om grunden til, at Naleraq har været primus motor på debatten i Inatsisartut. 

KNR har spurgt folk i Nuuk Center om, hvad de mener, der definerer en grønlænder.  

 

Foto © : KNR

Bent Mørch:


- Jeg ser enhver, som flytter til Grønland og har viljen til at arbejde for Grønland som én med grønlandsk borgerskab.

 

Foto © : KNR

Martha Jensen:


- Efter min mening er det ikke kun op til os, som er født her. Det er også op til en person selv at beslutte. Hvis de føler sig velkommen her og respekterer os, så må de gerne være grønlændere. Jeg er glad for, at danskere og andre er begyndt at se sig selv som grønlændere. 

 

Foto © : KNR

Najaaraq Eliassen: 


- Enhver som føler sig som en grønlænder, kan være grønlænder. Jeg synes, det afgørende er følelsen af, om man føler sig som en grønlænder eller ej. 

 

Foto © : KNR

Jørgen Boassen:


- Efterkommere af folket her i vores land er grønlændere. Også selv om de er af blandet herkomst. Det kommer også an på, om man kan forstå og tale grønlandsk. Hvis jeg nu flyttede til Sverige i morgen, så ville jeg ikke kalde mig selv for svensker. Jeg ville heller ikke kalde mig selv for dansker, hvis jeg flyttede til Danmark. Jeg er født her i landet, jeg er grønlænder, det vil jeg være lige til jeg dør. 

Debatten – og en beslutning – er sendt videre til efterårssamlingen i Inatsisartut.