Medie: USA ønsker flere radarer i Grønland

Det amerikanske forsvar ønsker at sætte flere radarer op i Grønland for blandt andet at kunne overvåge russisk og kinesisk aktivitet til søs.
USA har i dag radaren på Pituffik. Men ifølge netmediet Altinget Arktis ønsker det amerikanske forsvarsministerium at sætte flere radarer op i Grønland.
27. april 2022 09:01

Der skal være flere amerikanske radarer i Grønland. 

Det skriver netmediet Altinget Arktis på baggrund af en briefing i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i Washington.

Radaren skal være til gavn for NATOs maritime overvågning, siger en talsmand fra Pentagon:

- I takt med, at vi ser, at russerne bliver mere aktive, bliver det stadig mere vigtigt at vide, hvor de er og hvad de laver. Samt holde øje med om kineserne begynder at komme sejlende over Nordpolen mere regelmæssigt i takt med, at isen smelter, siger talspersonen.

LÆS OGSÅ PET: Spioner fra Rusland og Kina er en trussel mod Grønland

Ifølge Altinget Arktis skal der laves feltundersøgelser til sommer.

Mediet oplyser dog ikke, hvor i Grønland undersøgelserne skal finde sted.

Talspersonen understreger, at det hele skal ske i tæt samarbejde med Grønland og Danmark.

Tilbage i 2018 var det amerikanske forsvarsministerium interesseret i at investere i de nye lufthavne i Grønland. Men interessen var ikke gengældt fra selvstyrets side, oplyser talspersonen fra Pentagon til Altinget Arktis.

I stedet er amerikanerne nu lune på mere overvågning fra en radar, som også kan hjælpe med at overvåge ulovligt fiskeri i grønlandsk farvand og holde øje med krydstogtskibe, skriver Altinget Arktis.