Martha støtter svage læsere

Den syntetiske, grønlandske stemme - Martha - begynder nu for alvor at gøre sit indtog i undervisningen af læsesvage elever og kan blandt andet bruges til at lave lydbøger på grønlandsk.
Skrevet af Bibi Nathansen
04. maj 2016 14:19

Ved at installere Martha på din computer, kan stemmen for eksempel hjælpe dig med at læse undervisningsmaterialer eller hjemmesider op, hvis du er læsesvag eller har et dårligt syn.

- Den kan bruges til rigtig mange forskellige ting. Vi tænker især, at den kan bruges inden for uddannelsesområdet til at lette adgangen til skriftligt materiale til de mennesker, som enten er ordblinde eller læsesvage. 

- Det gælder jo både mennesker, som har en grønlandsk baggrund, men det gælder jo også etniske danskere og andre, som har brug for noget talestøtte i forbindelse med tilgangen til grønlandsk tekst, siger Lars Ballieu Christensen til KNR.

Han er projektleder for Synscenter Refsnæs, der er det nationale kompetencecenter for blinde og svagtsynede børn i Danmark, og som har udarbejdet Martha-stemmen, som en gave til det grønlandske folk.

Læs også VIDEO Nu kan du få læst hjemmesider op på grønlandsk

 

Hjælp til vanskeligheder

Lærere, pædagoger og studerende i Sisimiut, Nuuk og Ilulissat er blevet undervist i brugen af stemmen i de seneste uger, og centerleder på Piareersarfik i Nuuk, Susanne Møller, tror på forbedrede muligheder for de elever, som har vanskeligheder med at læse.

- Jeg tror simpelthen, at det giver en større indlæring at man bruger flere sanser, og desuden, de der så har nogle vanskeligheder, de har jo lært at bruge det her redskab, så de også kan bruge det, når de går ud herfra, siger Susanne Møller fra Piareersarfik Nuuk.

Den syntestiske stemme er en del af et projekt der løber i perioden 2013 til 2016, og er støttet af VELUX Fondene.

Du kan hente downloade Martha her ganske gratis.