VIDEO Nu kan du få læst hjemmesider op på grønlandsk

Med et gratis program på computer eller smartphone kan du nu få denne tekst læst op af "Martha" - en talesyntese til glæde for blinde, svagtseende og ordblinde.
Skrevet af Laura Aggernæs
18. februar 2015 10:22

Martha, den syntetiske grønlandske stemme, blev tirsdag officielt indviet af naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, forskning og kirke, Nivi Olsen.

Stemmen har været undervejs siden 2012 og er en del af et samlet projekt, hvis hovedformål er at udbrede den teknologi, der er tilgængelig i Danmark til blinde, svagtseende og ordblinde, i Grønland.

Man henter og installerer blot det gratis program på sin computer eller sin mobiltelefon, og med få klik kan man så få programmet til at læse både hjemmesidetekster og wordfiler op direkte fra skærmen.

 

Revolution for svagtseende

Nogle af dem, der glæder sig særligt meget over lanceringen, er ISI - Foreningen for blinde og svagsynede i Grønland.

- Jamen, det er jo en revolution for blinde og svagtseende i Grønland, siger Anders Meilvang, der er kasserer og forhenværende formand for foreningen.

Han fremhæver blandt andet, at stemmen blandt andet kan læse e-bøger højt og gøre, at folk som har et synshandicap nu også kan bruge de sociale medier, som for eksempel Facebook.

- Så fra at være isoleret fra den verden, som jo ellers foregår gennem massemedier og sociale medier, det har man jo været helt udelukket fra, så pludselig får de adgang.

- Det kræver selvfølgelig noget tilvænning, men man ved fra andre steder i verden, at når man først kan det der, så er det et fremragende redskab, siger Anders Meilvang til KNR.

 

Hent Martha og Anne her

Og selvom det giver meget til foreningens medlemmer, mener han, at brugen rækker udover det.

- Det betyder pludseligt, at mange folk, som vil have svært ved at tage en uddannelse, nu kan få læst lærebøger op derhjemme og så videre. Så vi kan ikke få armene ned - det giver et væld af muligheder, siger Anders Meilvang.

Stemmen Martha kan hentes på hjemmesiden www,atuffat.gl, hvor man også kan læse mere om projektet, der er støttet af Velux-fonden.

Her kan man desuden også hente den syntetiske danske stemme ved navn Anne til sin computer helt gratis.

 

Pdf til punktskrift

Det er synscenter Refnæs, der sammen med firmaet MV-Nordic A/S har udviklet den første kunstige stemme, som kan læse tekster op på grønlandsk.

Men det er ikke alt, de har haft gang i.

Martha er nemlig også blevet en integreret del af oversættelsestjenesten Robobraille, der blandt andet kan omdanne tekst til lydbøger på flere forskellige sprog - og nu også grønlandsk, samt konvertere pdf-filer til punktskrift.