UDSATTE Martha: Grønlandske kvinder i Danmark er et dansk ansvar

Udsatte grønlandske kvinder, som vælger at flytte til Danmark, må tage til takke med den hjælp, de får tilbudt af de danske myndigheder. Det fastslår naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Lund Olsen (S).
16. marts 2016 16:18

- Vi er nødt til at sige det således, at der inden for Rigsfællesskabet er indgået en aftale om, at der skal ydes hjælp ud fra, hvilket land man befinder sig i.

- De danskere og færinger, som bosætter sig i vores land, får hjælp herfra. Og derfor er det også sådan, at dem, som bosætter sig i Danmark, uanset om de er fra Grønland eller Færøerne, skal de hjælpes af det danske system, siger naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Lund Olsen, til KNR.

Læs også Rapport: Tidligere sex-overgreb plager udsatte grønlandske kvinder i Danmark

En ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte konkluderer, at udsatte grønlandske kvinder er særligt udsat, da de ikke formår at benytte de danske kommuners hjælpeforanstaltninger.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, efterspørger en ekstraordinær indsats over for grønlandske tilflyttere, der fx lider af senfølger efter seksuelle overgreb.  Men det afviser den danske socialminister, Karen Ellemann (V) med henvisning til, at de må benytte de eksisterende hjælpeinstanser på lige fod med alle andre borgere.

Læs også Socialminister vil hjælpe udsatte grønlændere med nuværende midler

Forbedret indsats kan mærkes

Indsatsen for de herboende udsatte er ifølge Martha Lund Olsen blevet forbedret meget, og naalakkersuisoq for sociale anliggender anbefaler, at kvinderne bliver her i stedet for at rejse til Danmark.

- Vi kan ikke benægte folk at flytte fra landet. Men vi må fortsat forbedre tilskud og ydelser af hjælp her i landet for at sikre, at de bliver her.

- Siden jeg blev minister i 2013, har vi etableret rejsende psykologrejsehold, så der nu er fire hold. Der er omkring 8-10 psykologer, som rejser rundt langs hele kysten.

- Der er rigtigt mange kvinder, som har traumer, der allerede kan mærke en forskel via alle de tiltag, vi har etableret. Vi styrker familiecentrene nu således, at dem, der har problemer, får en god vejledning og støtte, siger Martha Lund Olsen.

Læs også Stor interesse for konference om udsatte kvinder

Læs også Sjursen:Grønlandske kvinder skal have hjælp