Qulaarpaa Manglende motivation ødelægger studiemiljø

Manglende motivation og stort frafald kan føre til ond cirkel, men det modsatte er også tilfældet, siger studievejleder.
Foto © : KNR
28. april 2016 05:01

Udfordringerne er mange, når man starter på uddannelse og et godt studiemiljø kan være forskellen på succes og fiasko.

Derfor er mange umotiverede elever og stort frafald en udfordring, som kan føre til en negativ spiral. Stort frafald rammer nemlig studiekammeraterne.

- Hvor var dem man startede med? Så jeg tror det har en indvirkning på holdets studiemiljø, siger rektor for Ilisimatusarfik Tine Pars.

Læs også Ilisimatusarfik har hævet niveauet

Studerende kan løfte hinanden

Af den årgang, som startede deres bachelor i 2011 er hele 48 procent faldet fra. En tredjedel er blevet færdige og resten hænger stadigt i. På nogle studieretninger ligger frafaldsprocenten over 80 procent.

Agathe Adolfsen er studievejleder på Ilisimatusarfik og bruger meget af sin tid på at tale med de studerende. Hun oplever, at det ikke kun er de faglige aspekter, men også motivationen der udfordrer, og det har konsekvenser.

Læs også Afdelingschef oplever fagligt svage studerende

- Det kan være smittende for andre studerende, men det kan også være opløftende. Det kommer meget an på, hvordan gruppedynamikken er i klassen, siger Agathe Adolfsen.

Madlavning og selvdisciplin

De studerende hun møder slås med vidt forskellige ting. Mange kommer fra andre byer og møder en masse udfordringer, der ikke handler om hverken sprog eller regning.

- Det kan være, at det er ensomt at lave mad til sig selv, og det kan være, at de har svært ved at motivere sig selv til at læse pensumlisten.

Læs også Skærpet krav vil gå ud over rummeligheden

Her kan de små ting dog gøre en forskel. Og studievejlederen oplever ofte, at en kort samtale gør underværker.

- Nogle gange har de bare brug for ører der lytter. Så kommer de også ovenpå igen.

I dag tilbyder universitetet samtale med en psykolog, ligesom de studerende kan gå til coaching. Mange kender ikke muligheden, før Agathe Adolfsen taler med dem.

- Og så bliver de så lettede og glade for at vide at her er der støtte og her der hjælp.