Qulaarpaa Ilisimatusarfik har hævet niveauet

Mange starter med et dårligt udgangspunkt og falder fra uddannelserne, men der er altså flere dygtige studerende end tidligere, vurderer censor.
Margrethe Sørensen har gennem de sidste 20 år fungeret som censor på Grønlands Universitet. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
27. april 2016 15:09

Niveauet på Ilisimatusarfik er hævet gevaldigt over de seneste 20 år. Det oplever Margrethe Sørensen, som gennem de seneste to årtier har fungeret som både censor og underviser på Ilisimatusarfik.

- I dag er niveauet betydeligt højere, siger Margrethe Sørensen.

De fagligt svage falder fra

Hun peger samtidigt på, at der er et rart videnskabeligt miljø på Ilisimatusarfik og et internationalt niveau. Ikke mindst længere hen i studieforløbet, hvor de svageste elever er sorteret fra.

- Niveauet er væsentligt højere, end det var tidligere. Og når vi har samarbejde med andre universitetscentre i Danmark eller andre steder, så er mit indtryk, at niveauet er fuldstændigt som på andre universiteter, siger Sørensen.

Læs også Afdelingschef oplever fagligt svage studerende

Afdelingsleder for sprog, litteratur og medier Karen Langgård fortæller ligeledes, at mange af eleverne starter med et meget ringe fagligt udgangspunkt, og at mange derfor falder fra. Mange af dem som bliver færdige holder til gengæld et godt niveau. Noget hun blandt andet har oplevet, når de studerende har haft samarbejder med universiteter i Danmark.

Bestået er ikke bare bestået

Langgård gør det videre klart, at arbejdsgiverne skal huske at læse eksamensbeviserne igennem, før de ansætter. Bestået er nemlig ikke bare bestået.

Karen Langgård
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel

 - Der er en kæmpe forskel på, om en elev har fået E i sit speciale eller A i sit speciale, siger Langgård.

Læs også Pars vil have fokus på fagligheden

Margrethe Sørensen melder sig helt enig og fortæller, at hun ofte oplever, at studerende jagter ECTS point. Derfor glæder de studerende sig efter en dårlig, men bestået eksamen, der giver de point som kan få eksamensbeviset i hus.

Dimittender med mangler

Problemet er blot, at nogle fag er meget vigtige for om man kan varetage særlige opgaver.

For eksempel er statistik et væsentligt element, hvis man vil være sociolog.

- Og hvis statistikken var rigtigt dårlig og ikke duede, så kan det godt være eksamensbeviset kom i hus, men som sociolog, så er det nok ikke så godt et niveau alligevel, når statistikken ikke var der, siger Margrethe Sørensen.