Partier raser mod stop for tandbøjler

Naalakkersuisut skal afsætte penge til tandbøjler til børn, mener alle partier i oppositionen. Atassut vil have sundhedsområdet tilbage under dansk ansvar.
Oppositionen vil have den nye naaakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim, til at genindføre behandling med tandbøjler til børn.
08. juni 2020 09:44

Det har givet - hvis ikke tandpine, så hovedpine - hos alle partier i oppositionen, at Nalakkersuisut har valgt at stoppe al behandling med tandbøjler til børn.

Hos Inuit Ataqatigiit frygter sundhedsordfører Stine Egede, at det kan få store konsekvenser for samfundet på sigt, hvis børns tænder ikke bliver rettet i tide.

- Manglende tandbøjlebehandling i tre år vil medføre store udgifter i fremtiden, såfremt ingen beslutter sig for andet, skriver Stine Egede i en pressemeddelelse.

IA opfordrer den nytiltrådte naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim fra Demokraterne, til at ændre på beslutningen.

- Vi håber, at du som naalakkersuisoq straks vil udvise mod og rette op på dette, skriver Stine Egede.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: Tandbøjler til børn er for dyrt

Partiet mener, at det er forkert, hvis kun familier med mange penge har råd til at give deres børn bøjler på tænderne hos private tandklinikker.

Samarbejdspartiet: Tag pengene fra Forfatningskommissionen

Det vil koste 15-20 millioner kroner årligt at indføre et landsdækkende tilbud om bøjler til børn. Og den regning er for dyr, konkluderer Naalakkersuisut. 

Men pengene skal findes, mener alle partier i oppositionen.

Samarbejdspartiet foreslår at droppe Forfatningskommissionen og bruge pengene på tandbøjlebehandling. Det vil give godt 5,5 millioner kroner i 2020 og 2,3 millioner kroner i 2021, men vil ikke være nok til at dække alle udgifter til tandbøjlebehandling.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut stopper behandling med tandbøjle i Nuuk

Partiet foreslår blandt andet også, at pensionerede specialtandlæger fra udlandet bør kunne få job i tandplejen. Og så bør Selvstyret lave en charmeoffentiv for at få helt nyuddannede tandlæger til Grønland - for eksempel i sommerjob på sidste år af uddannelsen. 

Også Parti Naleraq vil have tandbøjlebehandling til børn tilbage på finansloven.

- Fra Parti Naleraq kan vi ikke forstå og acceptere, hvorfor Naalakkersuisut ikke vil bevilge penge til tilbud om tandbøjle til børn, skriver partiet.

Men hverken IA eller Parti Naleraq kommer selv med forslag til, hvor pengene til tandbøjlehandlingen skal komme fra. 

Atassut: Selvstændighedstrang har ødelagt sundhedsområdet

Hos Atassut er hovedpinen endnu større.

Her går bekymringen ikke blot på tandbøjle-stoppet, men på hele sundhedsvæsnet, som mangler finansiering, mener partimedlem Bentiaraq Ottosen.

- Det er følgerne af en overdrevent grønlandisering og valgspæk, at vi har et kæmpe efterslæb økonomisk på et område, som vi ikke har haft og endnu ikke har råd til, skriver han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Færre børn kan i fremtiden få bøjle på tænderne

Grønland overtog ansvaret for sundhedsområdet i 1992. Dengang var der tiltrækkeligt med sundhedspersonale, også i de små byger og bygder, mener Ottosen.

Derfor bør den danske stat igen overtage ansvaret for sundhedsområdet i Grønland, mener Atassut.

- Vi er nødt til at re-evaluere, om vi virkelig kan magte at have ansvaret for sundhedsområdet, skriver Bentiaraq Ottosen.