Mand idømt ti års anstaltsanbringelse for skuddrab

En 61-årig mand blev sidste år skudt i Qasigiannguit af en dengang 17-årig. I dag har gerningsmanden fået ti års anstaltsanbringelse for drabet.
Borgerne i Qasigiannguit holdte efter skudepisoden en mindehøjtidelighed for den 61-årige mand, som døde. Foto © : Kristian Jeremiassen
18. december 2023 13:31

En ung mand har siden tirsdag været centrum i en retssag ved Qaasuitsup Kredsret, hvor han sidder på anklagebænken for manddrab og syv andre forhold.

I dag er der faldet dom i sagen, og den unge mand, der på gerningstidspunket var 17 år, har fået ti års anbringelse i anstalten.

11. december sidste år skød og dræbte han en 61-årig mand i Qasigiannguit og forsøgte at ramme flere andre i byen med en riffel. 

Dommen på ti år i anstalten er specialanklager ved Grønlands Politi Lars Petersen godt tilfreds med.

- Det her er en meget alvorlig, trist og sørgelig sag. Særligt fordi, det er en grov gerning, der bliver begået mod helt tilfældige personer, som bevæger sig i det offentlige rum.

- Anklagemyndigheden havde påstået ti år og ud fra alvorligheden i det, og at retten er enig med vores påstand, så er jeg selvfølgelig tilfreds, siger Lars Petersen.

Syv andre forhold

Udover tiltalen om manddrab er den unge mand tiltalt for trusler, flere trusler på livet og tre gange forsøg på manddrab samt vold.

Ifølge anklageskriftet, som KNR har fået aktindsigt i, har alle forhold undtaget det om vold fundet sted 11. december i tidsummet fra cirka halv ni og 45 minutter frem til 09.15.

Den 61-årige mand blev ifølge anklageskriftet ramt i hovedet af mindst et skud og afgik ved døden. Han sad på det tidspunkt bag på en ATV. 

Ifølge anklageskriftet fandt episoderne sted ved en fest i Qasigiannguit, hvor den 17-årige angiveligt har truet med at hente en riffel og slå alle deltagerne ved festen ihjel.

Kort efter den trussel fik manden fat i en riffel og afgav et skud mod en person, der kom gående med en barnevogn. Dog uden at ramme. Skuddet ramte jorden ikke langt fra personen.

Erstatningsnævn skal ind over

Anklagemyndigheden krævede som nævnt ti års ubetinget anstaltsanbringelse, og det har retten valgt at følge. Ud over anbringelsen har anklagemyndigheden også nedlagt krav om godtgørelse på knap 61.000 kroner.

Men spørgsmålet om godtgørelsen skal Erstatningsnævnet for voldsoffre tage stilling til, fordi retten ikke mente, at kravet var tilstrækkeligt dokumenteret, oplyser Lars Petersen.

Den tiltalte tog sig sammen med sit forsvar to ugers betænkningstid for at afgøre, om han vil anke kredsrettens afgørelse til Landsretten.