61-årig mistede livet i skudepisode: Nu skal sagen for retten

En mand er tiltalt for otte forhold, heriblandt manddrab, forsøg på manddrab og trusler efter en skudepisode i Qasigiannguit sidste år.
Borgerne i Qasigiannguit holdte efter skudepisoden en mindehøjtidelighed for den 61-årige mand, som døde. Foto © : Kristian Jeremiassen
27. november 2023 14:15

11. december 2022 blev en 61-årig mand skudt i Qasigiannguit, da en dengang 17-årig mand affyrede flere skud i centrum af byen.

Den 61-årige blev ifølge anklageskriftet, som KNR har fået aktindsigt i, ramt i hovedet af mindst et skud og afgik ved døden.

Og næsten præcist et år senere, skal sagen for retten. Den skal køre 12. december i Qaasuitsup Kredsret.

Manden, som sidder på anklagebænken, er tiltalt for otte forhold, hvoraf de syv fandt sted 11. december 2022.

Han er tiltalt for trusler, hvor han om morgenen den skæbnesvangre søndag sidste år skulle have truet med at hente en riffel og slå alle deltagerne til en fest ihjel.

Ifølge anklageskriftet råbte han, ”skal jeg slå dig ihjel” til en person til festen.

Skød vidt omkring sig

Et kvarter senere skulle manden ifølge anklageskriftet have fået fat i en riffel af mærket Savage Remington kal. 22-250, som han skød med i retning mod en person, som kom gående med en barnevogn.

Skuddet ramte dog jorden.

Bagefter er han tiltalt for at have råbt ”hvor er dem, jeg skal slå ihjel” og skyde ikke under 10 skud mod den 61-årige mand, som sad bagpå en ATV.

Manden skulle også have forsøgt at ramme føreren af ATV’en, som dog ikke lykkedes, og føreren af ATV’en kørte væk i retningen mod sygehuset.

Manden er også tiltalt for flere forhold om trusler og forsøg på manddrab, blandt andet skulle han ifølge anklageskriftet have affyret skud mod to personer, som dog nåede at flygte ind i deres hus.

10 år i anstalten

Manden er også tiltalt for at have slået en person med knyttet hånd og sparket ham flere gange sammen med to andre. Det skulle være sket 27. februar 2022.

Anklagemyndigheden går efter en dom på 10 års ubetinget anstaltsanbringelse.

Desuden vil den på vegne af en af de forurettede, som blev udsat for trusler, have en erstatning på 60.822,23 kroner.

De efterladte til den 61-årige mand kræver også godtgørelse. Det fremgår dog ikke, hvor mange penge der her er tale om.