Makreller, hvaler og sæler på dagsordenen

I eftermiddag holder Vestnordisk Råd og Europaparlamentet møde i Reykjavik. Rådets præsidium holder møde med formanden for Europaparlamentets fiskeriudvalg Pat Gallagher fra Irland og Søren Bo Søndergaard fra Danmark. Der skal diskuteres den verserende makrelstrid og fangst af hvaler og sæler.
Skrevet af Peter Troelsen
07. september 2012 11:50

Da EU kommissær for maritime anliggender Maria Damanaki tidligere på året var i Grønland, var hun afvisende overfor støtte til Grønlands ønsker om hval- og sælfangst. Det standpunkt er med stor sandsynlighed også det, delegationen fra Europaparlamentet har med i mappen når Josef Motzfeldt, formanden for Vestnordisk Råd, sammen med de to viceformænd Ólína Þorvarðardóttir (medlem af Islands Alting) og Henrik Old(medlem af Færøernes Lagting) taler de tre landes sag under dagens møde i Nordens Hus i Reykjavik.

-Vi havde et glimrende møde sidste år i Nuuk, hvor vi fik forståelse for den måde, vi drev sælfangst på, og det mundede ud i en høring i Parlamentet. Efter mødet revurderede medlemmerne af Europaparlamentet deres opfattelse af vores fangstmetoder. Det var et stort skridt i retningen af et normaliseret forhold på det område. Vi håber, at dagens møde vil blive endnu et skridt iden rigtige retning, fastslår generalsekretæren i Vestnordisk Råd Þórður Þórarinsson.

Der vil også blive diskuteret den verserende makrelstrid, fornyelsen af fiskeripolitikken i EU og de konsekvenser klimaændringerne har for de tre nationer i Vestnordisk Råd. Når det gælder makrelstriden er generalsekretæren knap så optimistisk.

-Hverken Norge og EU har nogen forståelse for vores ønsker om at fange makreller, men vi håber i god ro og orden at få lov til at fremføre vores synspunkter. Det er et ubestrideligt faktum, at makrellen gyder i farvandene omkring Island og måske også Grønland, og det betyder, at der er fisk nok til, at vi også kan fange makreller. På det møde, som ministrene i EU landene holdt for nyligt i England, var der ikke meget optimisme at hente. Ret beset ville man ikke rykke sig en centimeter, men vi håber på, at kunne påvirke formanden for Europaparlamentets fiskeriudvalg Pat Gallagher, så han bliver mere lydhør overfor vores synspunkter, forklarer Þórður Þórarinssonoverfor knr.gl.