Magtkamp om Arktis skal tages med Danmark

Koalitionen er enig med Sara Olsvig (IA) i, at Grønland skal have større indflydelse i Arktis Råd. Men opgøret bør tages med Danmark - ikke i rådet, lyder det.
Foto © : Andreas Alexander/Arctic Frontiers 2016
26. januar 2016 11:20

Mens udenrigsministre og andre prominente gæster i disse dage i Tromsø markerer 20 året for Arktisk Råd, sætter formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, spørgsmålstegn ved magtstrukturen i Arktisk Råd.

Ifølge Olsvig bør man sørge for, at beslutninger i Arktisk Råd i højere grad bliver taget af de befolkninger og selvstyrende områder, der har hjemme i Arktis - og ikke i hovedstæder uden for som f.eks. i København eller Washington.

Og formanden for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut, Justus Hansen, forstår Olsvigs bekymring.

Han mener dog, at opgøret først og fremmest skal tages med Danmark, der har det overordnede udenrigspolitiske ansvar for Grønland.

- Jeg synes, at den danske stat skal være mere åben og bedre til at involvere Grønland på det udenrigspolitiske område. Lige nu er det meget embedsværket, der hører hinanden, men jeg sigter meget efter som formand for Udenrigspolitisk Udvalg, at få mere viden. Vi ser jo desværre lidt forskel på vidensudbringningen mellem de folkevalgte i Danmark og de folkevalgte i Grønland, siger Justus Hansen, der også deltager i Tromsø-konferencen, til KNR.

Læs også Delte meninger om magten i Arktisk Råd

 

Vittus: Arktisk Råd er kun rådgivende

IA-formanden får opbakning fra bl.a. præsidenten for det samiske parlament, som dog samtidig roser Arktisk Råd som det eneste internationale organ, hvor oprindelige folk sidder med ved forhandlinger.

Også naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq (S), deler Olsvigs bekymring.

- Jeg er enig i kritikken af, at indflydelsen fra den oprindelige befolkning er lille i Arktis generelt. At sige, at Grønland ingen indflydelse har, er nok for meget, for vi har en indflydelse på, hvad der debatteres i Arktisk Råd. Men det er ikke ens betydende med, at vi er tilfredse med vores position.

Læs også Arktisk konference riser og roser Arktisk Råd

Men ligesom Justus Hansen (Dem.) mener Qujaukitsoq også, at magtkampen skal tages over for Danmark og ikke internt i Arktisk Råd, påpeger Qujaukitsoq.

- Man skal jo huske på, at Arktisk Råd ikke er et besluttende organ, men rådgivende organ, hvor man diskuterer forholdene i Arktis. Så på den måde har Arktisk Råds mandat en begrænset faktor for beslutninger, siger han.