Mærsk nedlægger 10.000 stillinger på verdensplan

Ændrede markedsforhold betyder, at A.P. Møller-Mærsk ser sig nødsaget til at sige farvel til 10.000 ansatte.
I takt med, at inflation og høje renter har gjort indhug i forbrugernes købelyst, og at der bliver indsat flere nye fragtskibe hos konkurrenterne, er prisen på at få fragtet en container faldet de seneste mange måneder. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
03. november 2023 09:42

En ny virkelighed trænger sig på for rederierne, efter at tårnhøje fragtrater i tiden under og efter coronanedlukninger er afløst af mere normale markedsforhold.

Det tager rederiet A.P. Møller-Mærsk konsekvensen af og forbereder sig på at skulle klare sig med 10.000 ansatte færre på verdensplan ud af de nuværende 110.000 ansatte.

En del af de 10.000 stillinger er job, der ikke er blevet genbesat, eller som bliver nedlagt i forbindelse med naturlig afgang.

I takt med, at inflation og høje renter har gjort indhug i forbrugernes købelyst, og at der bliver indsat flere nye fragtskibe hos konkurrenterne, er prisen på at få fragtet en container faldet de seneste mange måneder.

Samtidig er brændstofpriserne steget.

- Vores industri befinder sig i en ny virkelighed med afdæmpet efterspørgsel, priser tilbage på historiske niveauer og inflationspres. Siden sommeren har der været overkapacitet i de fleste regioner og ingen mærkbar stigning i ophugning eller oplægning af skibe, hvilket presser priserne, forklarer adm. direktør Vincent Clerc.

Forventningen er, at nedskæringerne kan udløse besparelser på 600 millioner dollar på årlig basis i 2024, når man ser bort fra de engangsudgifter, der følger med.

Den nye situation for rederiet kan også aflæses i regnskabet for tredje kvartal.

Mærsks Ocean-division måtte se omsætningen blive mere end halveret fra 18 milliarder dollar til lige knap otte milliarder dollar.

Også de øvrige forretningsområder, herunder Logistics & Services og Terminals, må notere tilbagegang i omsætningen.

Det betyder, at resultatet efter skat på 8,9 milliarder dollar i 3. kvartal sidste år er skrumpet ind til et lille plus på 554 millioner dollar i samme periode i år.