Taiwan observerer kinesisk ballon for første gang i et halvt år

Søndag nærmede en kinesisk ballon sig den nordlige del af Taiwan. To timer senere forsvandt den.
Sidste år fløj flere kinesiske luftballoner ind over USA, hvilket førte til, at et amerikansk F-22-kampfly skød en af luftballonerne ned. Foto © : Randall Hill/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
25. november 2024 15:54

En kinesisk ballon blev søndag observeret flyve over havet nord for Taiwan.

Det siger Taiwans forsvarsministerium mandag.

Det er første gang siden april, at der er meldinger om kinesiske balloner nær Taiwan.

Ministeriet opdagede ballonen søndag aften klokken 18.21 lokal tid - 11.21 dansk tid. Ballonen befandt sig på dette tidspunkt 111 kilometer nord for havnen Keelung, der ligger i den nordlige del af Taiwan.

To timer senere forsvandt ballonen igen. Ballonen, der befandt sig på 10.000 højdemeter, krydsede på intet tidspunkt luftrummet over landjorden.

I ugerne op til det taiwanske præsidentvalg i januar meldte myndighederne i Taiwan om kinesisk ballonaktivitet af et "hidtil uset omfang".

Myndighederne beskrev op til valget ballonerne som en kinesisk påvirkningskampagne, der var designet til at presse Taiwan uden decideret åben kamp.

Reuters har forsøgt at få en kommentar fra det kinesiske udenrigsministerium, der ikke er vendt tilbage på nyhedsbureauets henvendelse.

Kina har dog tidligere afvist de taiwanske beskyldninger om ballonerne og sagt, at ballonerne ikke er blevet opsendt af politiske årsager. Ifølge Kina er der tale om vejrballoner, der er opsendt med et meteorologisk formål.

Sidste år fløj flere kinesiske luftballoner ind over USA, hvilket førte til, at et amerikansk F-22-kampfly skød en af luftballonerne ned.

USA kaldte den nedskudte ballon for en overvågningsballon, mens Kina hævdede, at der var tale om en civil vejrballon, der var blæst ud af kurs.

Kinesiske nationalister flygtede i 1949 til Taiwan, da kommunisterne overtog magten på fastlandet.

Øen har siden fungeret som en uafhængig stat, men Kina betragter Taiwan som del af sit territorie. Taiwan har derfor i Kinas øjne ikke ret til at agere som en stat og at indgå relationer med lande rundtomkring i verden.

Danmark anerkender i henhold til den såkaldte "et-Kina-politik" ikke Taiwan som selvstændigt.