Maannguaq drømmer om et barn – men hun tør ikke helt at glæde sig endnu
De sidste måneder har været lange og forvirrende for landets ufrivilligt barnløse.
For først lovede naalakkersuisut penge til fertilitetsbehandling i Danmark. Så forsvandt pengene pludselig igen. Men i fredags kom der så pludselig en nyhed fra Agathe Fontain (IA), der er naalakkersuisoq for sundhed: Nu var tre millioner kroner til den såkaldte IVF- og ICSI-behandlinger alligevel fundet i landskassen.
- Det er meget vigtigt, og det betyder rigtig meget, siger Maannguaq Birch.
Hun har været sammen med sin kæreste Gerti i 15 år, og i flere år har de forsøgt at få et barn.
- Jeg blev naturligvis meget glad. Især når jeg tænker på alle fra kysten, der gennemgår det samme som os, siger hun til KNR.
Naalakkersuisut fremlagde i august sidste år deres forslag til en finanslov. Her var der afsat 8,7 millioner kroner til fertilitetsbehandling i Danmark. Pengene var dog pludselig forsvundet igen, da vi nåede januar. Uden at hverken Agathe Fontain eller naalakkersuisoq for finanser Erik Jensen (Siumut) kunne give en forklaring på hvorfor. De lovede dog, at pengene nok skulle findes igen. Et løfte, der altså er blevet indfriet nu.
Et usikkert forløb
Alligevel tør Mannguaq Birch og hendes kæreste ikke rigtigt at tro på det. Det usikre forløb har nemlig også gjort dem usikre.
Efter en undersøgelse på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk engang, fik hun at vide, at hun fejlede noget, og at chancen for at blive gravid er meget lille. Derfor valgte parret at gennemgå en fertilitetsbehandling på Dronning Ingrids Hospital – men den hjalp ikke.
Og i 2019 satte politikerne en stopper for den økonomiske hjælp til IVF- og ICSI-behandlinger, som barnløse ellers kunne få i Danmark på sundhedsvæsenets regning dengang. Folk skulle nemlig selv betale for rejse og ophold. Og så var der ikke længere lige behandling for alle i Grønland, var argumentet, og derfor blev hjælpen skrottet.
5,7 millioner mere
Men i finanslovsforslaget for 2024 er der lagt op til, at alle udgifter til rejse, ophold, undersøgelse og behandling er på sundhedsvæsenets regning.
- Hjælpen er stoppet undervejs. Så skulle vi vente yderligere. Det har selvfølgelig været frustrerende. Det er ikke rart at skulle vente, siger Maannguaq Birch.
- Der gik lang tid uden, at vi hørte noget. Jeg har kontaktet naalakkersuisut og har altid fået svaret: Vi venter. Det har været følelsesmæssigt hårdt.
Det er også besluttet, at hvis behovet for hjælp til ufrivilligt barnløse skulle være større end forventet i år, er der yderligere 5,7 millioner kroner, der kan sættes af til formålet.