Múte B. Egede i nytårstale: Fremgang, lighed og sammenhold

En highfive til håndboldkvinderne, ros til Niviaq Korneliussen, et løfte om en boligreform, trygge familier og stormagter i Arktis. Múte B. Egede kom vidt omkring i sin første nytårstale som formand for Naalakkersuisut.
Det var Múte B. Egedes første nytårstale som formand for Naalakkersuisut. Foto © : Selvstyret
Skrevet af Christine Hyldal
01. januar 2022 20:27

- Det sidste år førte til en politisk ændring. Gennem valget skete der et politisk skift, og borgerne valgte ved deres stemme en retning, der skal føre til mere lighed, hvor det klare ønske var, at der skulle være mere sammenhold. 

Sådan lyder det fra Múte B. Egede (IA) i hans første nytårstale som formand for Naalakkersuisut. 

- Vi vil fra Naalakkersuisuts side respektere og handle på dette ønske. Inddragelse og samhørighed skal være nøgleord i denne sammenhæng, og vi skal respektere, at der kan være forskellige holdninger til tingene, fortsatte han, inden han pegede på sin største politiske sejr efter valget sidste år: Nemlig finansloven, som alle partier - på nær Siumut - stod bag i efteråret. 

I år lover han politisk fokus på en boligreform. 

- Vi må tage de næste skridt for at skabe fremgang i samfundet i det nye år. Reform på boligområdet er nogle af de vigtigste skridt vi må tage. 

Børn skal vokse op i tryghed

For det er hjemmet, der er et af de vigtigste grundlag for et trygt liv, mener han. 

- Vi skal skabe bedre muligheder for, at man selv kan eje en bolig. Vi må arbejde sammen om at alle, uanset baggrund, kan have et hjem. Vi skal på en sammenhængende måde arbejde sammen for at forhindre, at borgere ender i en situation, hvor de bliver hjemløse.   

LÆS OGSÅ Kielsen i nytårstale: Det nye år vil styrke Grønland

Inde i hjemmene skal der også være mere trygt ifølge Múte B. Egede:

- Hjemmet skal være det sted, hvor børnene skal vokse op i tryghed. Hvis vi skal opnå dette, skal psykisk og fysisk vold i hjemmene mindskes –  da vold er uacceptabelt. Mange forskellige tiltag for at bekæmpe både psykisk og fysisk vold har været iværksat i årenes løb, og heldigvis har dette arbejde blandt frivillige og professionelle båret frugt for en del mennesker.

Nemmere at ignorere end at takle

- Såfremt psykisk og fysisk vold markant skal mindskes, er det yderst vigtigt at italesætte dette problem. Desværre er vi ikke altid gode til at sætte ord på det, der gør ondt i livet. Desværre forholder det sig for ofte også sådan, at det synes at være nemmere at gemme og ignorere tingene i stedet for at takle dem. Det gælder os alle. Det er nemmere for os at henlede opmærksomheden på andres problemer og nedgøre andre mennesker. Det resulterer ofte i forøget tilsløring, skam, sorg og vrede.

Ingen nytårstale uden fisk.

Inuit Ataqatigiit gik til valg på, at fiskeriet skal være bæredygtigt - det vil sige, at der ikke skal fiskes mere, end at naturen kan følge med.

LÆS OGSÅ Fiskerikommission anbefaler at trimme fiskerne: Der skal være nok til vores børn og børnebørn

Fiskerikommissionen har afleveret en betænkning i efteråret, der især anbefaler, at der skal være færre jollefiskere, og at kvoterne følger biologernes rådgivning. 

- I det nye år skal der afholdes fiskeriseminarer, således at borgerne deltager i debatten omkring vort vigtigste erhverv, siger Múte B. Egede. 

- Hvis vi fremover fortsat skal have gavn af fiskeriet, turismen og miljøet, vil jeg citere Apollo fra bygden Saattut der kort og kontant har sagt: “ Vi må alle holde op med at leve som om, vi er den sidste generation.”

Stormagter i Arktis

Et enkelt lille hop ud af den indenrigspolitiske boble kom til allersidst i talen: Nemlig amerikanernes, russernes og kinesernes magtkamp i Arktis:  

LÆS OGSÅ Trusselsvurdering: Russerne vil se en styrkelse af Pituffik som en trussel

- Det er kun, når vi er forenede og støtter hinanden, at vi som samfund kan stå sammen overfor den store bevågenhed og den magtkamp, som stormagterne er begyndt på overfor vort land og det arktiske område og finde løsninger, der gavner os alle. 

Tak til håndboldkvinder og succes-forfatter

En tak lød der også til de rollemodeller, som i den grad har udmærket sig i år: Nemlig håndboldkvinderne og forfatter Niviaq Korneliussen.

-I løbet af sommeren stod vi sammen som nation og så vore kvindelige håndboldspillere dyste på det amerikanske kontinent for at kvalificere sig til verdensmesterskaberne i håndbold. Selvom vi ikke nåede helt frem, så var vi alle meget stolte over at se, hvordan de kæmpede mod store og folkerige nationer – og sågar vandt over flere af dem, sagde Múte B. Egede om håndboldkvinderne, der blev nummer to ved de nordamerikanske- og caribiske mesterskaber i Chicago.

LÆS OGSÅ Niviaq: Jeg havde virkelig ikke forventet at vinde

Niviaq Korneliussen er den første grønlandske forfatter nogensinde, der vandt Nordisk Råds Litteraturpris. Under sin takketale stod hun på scenen højst to meter fra Múte B. Egede, der havde overrakt hende prisen, og sagde: "Jeg forsøgte at skrive en tale til mit lands ledere. Men det er som at snakke til en mur. Og det er jeg færdig med."

I nytårstalen siger Múte B. Egede, at han er stolt over hende.

- Udover den stolthed vi følte over hendes udnævnelse, er det også nødvendigt at bide mærke i, at hendes roman ’Naasuliardarpi – Blomsterdalen’ gav anledning til at forholde sig til hendes budskab. En kendsgerning som er vor store udfordring som nation, nemlig det at bekæmpe og overkomme selvmord.

- Vi kan først komme over denne udfordring ved at stå sammen og støtte hinanden som nation. For det er, når vi står sammen og støtter hinanden, at vi opnår den umådelige styrke, der kan overvinde alt, siger han.