Niviaq: Jeg havde virkelig ikke forventet at vinde

Det var en både glad og overvældet Niviaq Korneliussen, der i går slog sit navn fast på den nordiske litteraturscene ved at vinde Nordisk Råds Litteraturpris.
Niviaq Korneliussen vandt i går Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman Naasuliardarpi.
03. november 2021 16:09

Hun letter nærmest fra sit sæde i Skuespilhuset i København, da ordene falder fra scenen. Niviaq Korneliussen knytter begge hænder af glæde og bryder ud i et smil. Den nordiske litteraturscene tilhører hende denne tirsdag aften i november.

Blandt 13 kandidater, er det nemlig Niviaq Korneliussen med romanen "Naasuliardarpi", der kan kalde sig dette års vinder af Nordisk Råds Litteraturpris.

En pris hun her dagen derpå slet ikke havde forventet at tage med hjem til Grønland for første gang i landets historie.

- Det var så overvældende. Jeg havde virkelig ikke forventet, at det var mit navn, der blev råbt op. Jeg tror ikke engang, jeg kunne rumme alle de følelser, jeg havde i mig, siger den 31-årige forfatter til KNR.

- Da vi nærmede os litteraturprisen, efter de andre priser var uddelt, prøvede jeg at slappe af, for jeg var jo også nervøs og spændt. Men jeg prøvede at tænke på de unge, jeg sad der for, og det gav mig noget ro, synes jeg.

En takketale til de unge

Niviaq Korneliussen udgav romanen "Naasuliardarpi" sidste år. Det er en roman, der blandt andet handler om selvmord.

Et emne, hun også addresserede i sin tale, efter hun havde modtaget prisen.

- Den her til jer, som finder styrken til at leve en ekstra dag, fordi I håber, at dagen i morgen bliver bedre, og at der måske denne gang er nogen til at tage vare på jer. Til jer, som lægen, som politimanden, som læreren, som politikeren, ikke længere tror på, sagde Niviaq Korneliussen blandt andet.

LÆS OGSÅ Niviaq bryder muren og taler om selvmord: Her kan du læse hendes rørende tale

Hun indledte talen med at sige, at hun egentlig havde forberedt en tale til landets ledere. Hun slog dog hurtigt fast, at det var som at snakke til en mur. Derfor var det først og fremmest en tale til de børn og unge, der har det svært.

Har du brug for hjælp? 

 

Hvis du har tanker om selvmord eller føler dig alene, kan du kontakte Tusaannga på tlf. 801180 eller sms 1899. 

 

Samtalen er gratis og anonym.

 

Du kan læse mere om Tusaannga her. 

- Det der betød noget for mig, da jeg holdt den tale, var at give en stemme til alle de unge, jeg skriver for, og det var vigtigt for mig, at de ved, at vi er her stadig, og vi kæmper stadig deres sag, og vi kommer ikke til at holde op, siger Niviaq Korneliussen og uddyber:

- Og så er det op til politikerne, hvad de vil gøre ved det, og om de kommer til at reagere. Jeg ved godt, det er et meget kompliceret emne, og der er mange aspekter i selvmordsproblematikken, Jeg har bare truffet et bevidst valg om at lægge mine kræfter hos de unge og ikke konstant bryde med systemet og politikerne.

LÆS OGSÅ Korneliussen: Jeg har et ansvar for at give en stemme til dem, der ikke bliver lyttet til