Kielsen i nytårstale: Det nye år vil styrke Grønland

Det nye år vil give Grønland nye muligheder, der skal være med til at bane vejen til selvstændighed, lyder det blandt andet i talen.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det nye år 2021 vil frembringe mange resultater for Grønland, siger Kim Kielsen. Foto © : Tusagassiivik
01. januar 2021 20:30

2020 blev et år, der med coronavirussen bragte mange udfordringer til Grønland. Men på trods af det, har befolkningen og erhvervslivet kæmpet for at holde virussen for døren og økonomien ovenvande. 

Sådan lyder det fra formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), der netop afholder sin nytårstale.

Her er det altoverskyggende fokus på den igangværende coronakrise. Den har tvunget folk til at omlægge deres liv, men Kielsen roser befolkningen for i stor grad at have fulgt myndighedernes retnignslinjer. 

- Det er mit håb, at det sammenhold, som I har udvist vil fortsætte efter epidemien, i tråd med den ånd af hensyntagen til hinanden, som vore forfædre i generationer havde overfor fællesskabet, lød det blandt andet fra Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Dronningen håber at kunne besøge Grønland til sommer

Formanden for Naalakkersuisut nævner også vigtigheden af en stærk økonomi, der skal fortsætte sin udvikling. Blandt andet kommer han ind på de nye lufthavnsbyggerier og nye investeringer i selvstyreejede virksomheder som Air Greenland og Royal Greenland.

Samtidig annoncerer han, at Naalakkersuisut vil udvikle en ny turismestrategi for 2021, der skal være med til at styrke turismeerhvervet ovenpå coronakrisen.

Muligheder kan sikre selvstændighed

Det forgagne år har været historisk på flere måder. Det var nemlig i år, at statsminister Mette Frederiksen og den danske stat undskyldte for det såkaldte Eksperiment, hvor 22 grønlandske børn blev sendt til Danmark i 1951.

Der har været diskussion om hvorvidt Naalakkersuisut skulle undskylde for de grønlandske politikeres indblanding i sagen, men det er indtil videre blevet afvist. Og der er ingen undskyldning at finde i Kielsens tale. 

- Som en følge af Statens undskyldning, sender jeg derfor mine dybeste og bedste ønsker til ofrene, i håbet om at de trods de omstændigheder de har måttet være igennem, på en meningsfuld måde kan komme videre med livet, lyder det fra Kim Kielsen.

2021 vil markere 300-året for Hans Egedes ankomst og 100-året for det første royale besøg til Grønland. Ifølge Kim Kielsen vil Grønlands selvstændighed sikres, hvis man griber de chancer, som tilbyder sig, og arbejder hårdt.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det nye år 2021 vil frembringe mange resultater for Grønland, siger Kim Kielsen.