For i dag er det meget omdiskuterede mineprojekt ved Kuannersuit og de borgermøder, som skal starte på fredag i næste uge, på dagsordenen.

Møde i Naalakkersuisut i dag: Kuannersuit og krise

En udskydelse af borgermøderne om mineprojektet ved Kuannersuit i Sydgrønland bliver diskuteret på et møde i Naalakkersuisut her til formiddag.

Hver uge holder naalakkersuisut møde. Men i dag er dagsordenen spidset til.

For i dag er det meget omdiskuterede mineprojekt ved Kuannersuit og de borgermøder, som skal starte på fredag i næste uge, på dagsordenen.

LÆS OGSÅ Demokraterne: Koalitionen hænger i en meget tynd tråd

Mødet starter klokken 10 og forventes at vare cirka to timer.

Fakta om Kuannersuit-projektet:

 

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Det vil være en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

I går kom det frem, at Siumut vil have borgermøderne udskudt. Det sagde partiet nye næstformand, Vivian Motzfeldt, til KNR.

Alle pånær én person i hovedbestyrelsen stemte for, sagde hun. 

Demokraterne truer med at trække sig

Den nye hovedbestyrelse blev valgt i november – og partiets melding om at ville stoppe borgermøderne for nu, er kontramelding i forhold til tidligere.

Dermed ønsker landets største parti i 11. time at forhale et stort skridt mod det projekt, som de selv har skubbet hårdt på for at få gennemføre.

Det vil Demokraterne ikke umiddelbart finde sig i. Til Sermtisiaq.ag i går siger partiets Jens Frederik Nielsen, der er naalakkersuisoq for råstoffer:

- Jeg kan bekræfte, at vi er meget overraskede over det kursskifte, den nye hovedbestyrelse i Siumut viser, og jeg kan bekræfte, at koalitionens videre eksistens hænger i en meget tynd tråd, i hvert fald hvad angår Demokraatits deltagelse. 

Kim Kielsen, der er stadig formand for Naalakkersuisut, men tabte formandsposten i Siumut i november. Han siger til Sermitsiaq.ag, at ”han ikke længere kan kende sit parti”. 

LÆS OGSÅ Ekspert: Kontroversielle Kuannersuit får sprækkerne til at åbne sig i Siumut

Over for KNR fortæller Rasmus Leander, der er samfundsforsker på Ilisimatusarfik, at det kontroversielle projekt, skaber gevaldige politiske sprækker i Siumut.

- Det er jo et projekt, som stort set har kørt hele dette årti. Det australske mineselskab (Greenland Minerals, red.) har jo tænkt, at nu begynder vi at nærme os en konklusion efter en lang og sej kamp. Men nu begynder sprækkerne pludselig at vise sig internt i Siumut, siger Rasmus Leander Nielsen.