SIK-formand med bredside: Lukning af Nuuk Imeq er en skandale

Det kommer til at gå ud over hele samfundet, når så stor en virksomhed lukker, mener Jess G. Berthelsen.  
Jess G. Berthelsen mener, at Inatsisartut har fejlet og kalder lukningen for en skandale for samfundet. Foto © : Carsten Faurschou
Skrevet af Mikkel G. Rasmussen
01. maj 2023 12:06

- Det kan ikke passe, tænkte jeg. Men i og med at Inatsisartut har besluttet at ændre emballagebekendtgørelsen, så er det lige før, at jeg siger, at sådan måtte det jo gå.

Sådan lyder det fra formanden i SIK, Jess G. Berthelsen, efter fredagens nyhed om, at Nuuk Imeq drejer nøglen om.

Fredag formiddag meddelte tapperiselskabet nemlig, at det lukker, når den nye emballagebekendtgørelse træder i kraft den 1. januar 2024.

Ændringen betyder, at der fra årsskiftet vil kunne blive importeret andre emballager fra udlandet til Grønland, og det kan Nuuk Imeq ikke konkurrere med.

- Nuuk Imeq har ikke en jordisk chance for at kunne konkurrere med de store bryggerier, siger Jess G. Berthelsen til KNR.

Et tab for samfundet

Inatsisartut har besluttet at ændre emballagebekendtgørelsen, fordi det skal være slut med Nuuk Imeqs monopol. Andre skal ind på markedet. 

Nuuk Imeq og den nye lov:

Nuuk Imeq er et øltapperi og læsedriksproducent, der er ejet af Royal Unibrew, Carlsberg og Kommuneqarfik Sermersooq.
 

Senest 1. januar næste år skal den såkaldte emballagebekendtgørelse være ændret. Det betyder, at der skal laves nye regler for emballage til øl og sodavand.
 

Det vil i praksis sige, at Nuuk Imeqs monopol kommer til at ophøre, fordi det bliver tilladt at sælge øl og sodavand på dåse, plast- og glasflaske uanset facon og størrelse, så længe emballagen indgår i returpantsystemet.
 

Nuuk Imeq frygtede, at det vil føre til en lukning af tapperiet.  Et nyt returpantsystem skal også indføres, som passer til de dåser, plast- og glasflasker, som bliver importeret i fremtiden.

Men den beslutning har Jess G. Berthelsen ikke meget til overs for:   

- Det er et stort tab. Vi snakker om, at vi skal have selvstændighed, og at vi skal have nogle selskaber i dette land, som sørger for, at vi selv kan forsyne os - blandt andet bryggerier, siger Jess G. Berthelsen og fortsætter:

- Men nu lukker vi det, og det er en skandale, som er en de sørgeligste dage i Grønlands historie.

Medarbejderne er i chok

Også medarbejderne er dybt berørte, siger SIK-formanden, som har været i kontakt med flere af dem. 

- De er i chok lige nu. Det skal lige bundfælde sig. Så må vi tage den derfra i forhold til, hvordan medarbejderne skal komme videre, siger Jess G Berthelsen.

For lukningen betyder, at omkring 50 medarbejdere skal ud og finde et nyt arbejde.

Men hvordan det helt præcist kommer til at foregå, kan formanden i SIK ikke sige noget om endnu.

- Det er noget vi sammen med Nuuk Imeq nu skal diskutere og snakke om. Lige nu er vi i choktilstand og kan ikke tænke i de baner. Det er en sorgens dag, siger Jess G. Berthelsen.