Nuuk Imeq lukker: Det værste jeg nogensinde har oplevet

Ejerne af Nuuk Imeq har enstemmigt besluttet at lukke Nuuk Imeq. En beslutning der har ramt bestyrelsesformand i Nuuk Imeq Kuupik Kleist og medarbejderne hårdt.
For Kuupik Kleist og resten af bestyrelsen er den vigtigste opgave nu at sikre medarbejderne. Foto © : Andreas Poulsen
28. april 2023 17:09

Fredag besluttede ejerne af Nuuk Imeq enstemmigt at virksomheden lukker den 1. januar 2024. 

De har vurderet, at det ikke giver økonomisk mening at drive selskabet videre, når den nye emballagelov træder i kraft.

Og for bestyrelsesformand for Nuuk Imeq Kuupik Kleist er det en meget trist beslutning. 

- Der var underligt stille her til formiddag, og jeg er sikker på, at medarbejderne har vidst, hvilken vej det ville gå, siger Kuupik Kleist og fortsætter: 

- Da vi holdt møde med medarbejderne, sagde jeg, at det var det mest beklagelige, men også det værste jeg nogensinde har oplevet under mine bestyrelsesposter.

Kan ikke betale sig

Den primære årsag til lukningen er Naalakkersuisuts nye emballagelov, som træder i kraft den 1. januar 2024.

Det betyder, at der vil kunne blive importeret andre emballager fra udlandet, og derfor mener Nuuk Imeq ikke, at det kan betale sig at køre selskabet videre.

- Det, vi ved, er, at man vil importere mange forskellige drikkevarer med mange forskellige emballager. Vi kommer til at tabe mod importerede varer, og det er grunden til, at ejerne nu har valgt at lukke, siger Kuupik Kleist til KNR.

For Kuupik Kleist og resten af bestyrelsen bliver det vigtigste nu at sikre de omkring 50 medarbejdere og sørge for, at de kommer godt videre.

- Fra i dag begynder vores direktør at snakke med medarbejderne hver især om deres fremtid. Vi har også sikret så vidt muligt, at medarbejderne kan arbejde året ud samt sikret, at de får løn, siger bestyrelsesformanden.

Carlsberg har meddelt, at de fortsat kommer til sælge deres produkter i Grønland efter 1. januar 2024.

Den mest mærkbare forskel vil være, at produkterne fremover ikke vil blive solgt i de velkendte grønlandske returflasker, men fremover i de dåser og flasker, som også bliver solgt på det danske marked.