London Mining: Første spadestik om halvandet år

Oprindeligt var det planen, at første spadestik skulle tages i september sidste år. Men Isua-projektet med en jernmine til 14 milliarder kroner i bunden af Nuuk Fjord er blevet 2½ år forsinket.
08. maj 2013 11:20

Formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, gav forleden et løfte på 100 dage til London Mining. Hvis hun lever op til det løfte, har alene udvindingstilladelsen til det australske mineselskab været under behandling i et år.

Men det er nødvendigt at lægge alle kræfter i, for at få gang i et af de to storskalaprojekter, mener økonomiprofessor Torben M. Andersen, formand for Grønlands Økonomiske Råd. Landets økonomi står nemlig på en brændende platform.

- Vi havde selvfølgelig regnet med, at det ville tage lidt kortere tid med de behandlinger, men ligesom mange andre her i Grønland er de underbemandet, siger informationschef i London Mining, Kaj Kleist, diplomatisk om råstofdirektoratets indsats i forhold til deres nu tre år forsinkede jernmineprojekt.

Men det er tvingende nødvendigt for landskassen, at der kommer skub i for eksempel jernminen i Isukasia, siger formand for Grønlands Økonomiske Råd, økonomiprofessor Torben M. Andersen:

- Det er rimeligt vigtigt, at i hvert fald ét af projekterne kommer i gang indenfor en rimelig kort tidsramme, siger professoren.

Der skal ikke gå mere end et par år, mener han. Torben M. Andersen er bange for, at chancen er spildt, hvis ikke første spadestik bliver taget på et af storskalaprojekterne indenfor højst fem år.

- Hvis der går flere år, inden der for alvor kommer noget i gang, så bliver det ret problematisk. Den øvrige del af økonomien har ikke ret meget dynamik og vil ikke kunne skabe flere job, så det vil blive en meget mat økonomisk udvikling, hvis ikke der kommer noget i gang inden ganske kort tid, siger Torben M. Andersen.

Fordi bloktilskuddet er låst til prisudviklingen i Danmark, som er langsommere end her, kan det hurtigt blive nødvendigt at føre en "meget stram" og en "meget drastisk politik" på velfærden. Smalkost på velfærden som Grønland ikke har set endnu i nyere tid.

- Det vil blive en meget alvorlig situation. Fordi vi er så langt fremme, at der vil blive skabt et meget stort problem i landsøkonomien, hvis man skal vente så lang tid, siger økonomen.

Længere ventetid kan i værste fald betyde et farvel til gratis sundhed og uddannelse i Grønland, hvis ikke en af de to storskalaplaner snart folder sig ud.

Siumut-regeringens løfte om at "skynde sig langsomt", gør ikke London Mining nervøse for flere forsinkelser på Isua-projektet. De regner nu med at kunne gøre det første spadestik i bunden af Nuuk Fjord om lidt over halvandet år, og den første portion indkomstskat fra 500 ansatte vil hurtigt komme i landskassen, tror Kaj Kleist:

- Vi regner med, at vi det første halve år skal have omkring 500 mand ansat, og vi har jo et skattesystem, hvor man, når man har arbejdet de første 14 dage her, skal betale skat til Grønland, lyder det fra London Mining.

Hvis Siumuts bud på en storskalaloven vedtages på efterårssamlingen og underskrives af Folketinget, kommer der er en periode på et års tid, hvor der er mere papirarbejde og flere officielle godkendelser. Med udvindingstilladelsen i hånden måske til juli kan London Mining først for alvor gå på jagt efter investorpenge. Først herefter skal projektet udbydes til grønlandske og udenlandske virksomheder efter nøje fastsatte rammer. Og det er altså med alle disse forbehold, at Kaj Kleist sætter datoen på det første spadestik til marts 2015.