Lokaludvalget i Tasiilaq arrangerer borgermøde i næste uge

Der er brug for at diskutere, hvordan byen overkommer de store sociale problemer blandt en del af byens indbyggere. Derfor er der et borgermøde i næste uge, fortæller medlemmer af lokaludvalget.
Der er borgermøde i Tasiilaq på tirsdag. Foto © : Peter Abelsen-Petersen
10. september 2021 11:19

Det var nødvendigt med et stop for salg af alkohol i Tasiilaq, men medlemmerne i lokaludvalget ved udmærket godt, at det er en midlertidig løsning på et omfattende problem.

Derfor er der behov for igen at tage dialog og forsøge at komme med nye ideer til, hvordan misbrugsproblemer og psykiske problemer kan forbedres. Sådan lyder det fra Ole Jens Lundblad, der er formand for lokaludvalget i Tasiilaq.

LÆS OGSÅ Boligmangel og håbløshed udfordrer Tasiilaq

- Debatten skal handle om, hvad der sker i Tasiilaq i dag, og hvad der skal ske i fremtiden. Hvordan vi borgere kan være med til at forbedre forholdene, siger han.

  • Fra 3. til 17. september er der lukket for salg af alkohol i Tasiilaq og bygderne omkring Tasiilaq.
  • Det gælder både i butikker og på barer og værtshuse.
  • Bygderne er Kuummiut, Isertoq, Tiilerilaaq, Sermiligaaq og Kulusuk.
  • I forvejen bliver der ikke solgt stærk alkohol og spiritus i Østgrønland.
  • Alt salg og udskænkning af stærke drikke med alkoholvolumenprocent på 15 eller derover er forbudt i Tasiilaq, bygderne omkring Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

Til borgermødet på tirsdag i næste uge vil der være lokale politikere og repræsentanter fra de lokale myndigheder som eksempelvis politiet og sundhedsvæsenet.

Ønsker mere efteruddannelse af socialmedarbejdere

Hans kollega i lokaludvalget Tobias Bajare savner flere professionelle i kommunens socialkontor:

- Nogle gange kommer der rejsehold, som holder kurser for ikke uddannede rådgivere, og efter min mening skal man virkelig holde kurser for de ansatte i familie- og børneafdelingen i sullissivik, fortæller Tobias Bajare.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut har ingen planer om at gribe mere ind i Tasiilaq lige nu

De to lokaludvalgsmedlemmer peger også på, at der igen skal være frivillige omsorgspersoner i nattelivet i form de såkaldte natteravne.

- Der har ellers været natteravne her i byen flere gange, men det er gået i stå hver gang. Men vi håber, at det kan blive til noget igen, så vi vil samle de borgere, der har lyst, og holde et nyt møde med dem, siger Ole Jens Lundblad.

Alkoholstop var nødvendigt

Formanden i lokaludvalget i Tasiilaq mener dog, at det var godt, at der blev lukket for alkoholsalget, selvom det er en midlertidig løsning.

- Enhver kan nok godt se, at sådanne midlertidige lukninger af alkoholsalget ikke nytter ret meget. Men sundhedsvæsenet og politiet havde pludselig meget store opgaver, siger han og uddyber:

LÆS OGSÅ Skolebørn i Tasiilaq kan mærke uroen: Selv bedste venner bliver uvenner

- Sundhedsvæsenet rettede derefter henvendelse om, at de ikke længere kunne magte deres arbejde. Derfor bad de om et pusterum, siger han.

For efter overskydende skat og løn blev udbetalt med få dages mellemrum gik en del borgere på massivt druk, hvilket bragte en lavine af vold, misbrugs og andre alkoholrelaterede sager med sig.