Naalakkersuisut har ingen planer om at gribe mere ind i Tasiilaq lige nu

De sociale problemer i Tasiilaq blev igen tydelige i sidste uge, men der er ikke mere handling på vej fra Naalakkersuisut lige nu. Man vil se tiden an og handle, når de lokale myndigheder i byen kommer med ideer og ønsker, lyder det.
Kirsten L. Fencker syntes, at hun kan fornemme et ekstra sammenhold i Tasiilaq efter sidste uges mange kedelige episoder. Foto © : Merete Lindstrøm, KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
09. september 2021 05:59

I Tasiilaq slås man med store sociale problemer, og i sidste uge blev det igen tydeligt for alle, at der er mange borgere med ondt i livet i byen.

Da den overskydende skat og løn blev udbetalt med få dages mellemrum blev de sociale myndigheder, politiet, og sundhedsvæsenet i byen så pressede, at man måtte række hånden ud til Naalakkersuisut for at få lukket ned for alkoholsalget i 14 dage.

Der er dog ikke flere tiltag på vej fra Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Skolebørn i Tasiilaq kan mærke uroen: Selv bedste venner bliver uvenner

Det fortæller naalakkersuisoq for sundhed Kirsten L. Fencker (N). Naalakkersuisut vil have ideer og input udefra og handle derefter, lyder det.

- Vi kan lægge nok så mange planer i Naalakkersuisut, men vi er nødt til at tage højde for de lokale ressourcer. Sundhedsvæsnet, politiet og kommunen vil i tæt samarbejde med borgene have dialog om, hvordan vi fremadrettet kan arbejde hen imod bedre løsninger, siger hun og fortsætter:

- Vi afventer den dialog, og vil høre, hvad de ønsker og anbefaler fra vores side, og vil vi imødekomme det, så godt vi kan.

Svært at sætte tidshorisont på 

Derved står det også klart, at Naalakkersuisut ikke på nuværende tidspunkt har initiativer på vej, som de vil fremskynde eller igangsætte med henblik på problemerne i Tasiilaq.

Partierne bag det nuværende Naalakkersuisut gik i høj grad på valg på med et løfte om at tage et opgør med den sociale skævhed og forbedre de sociale problemer. Hvad vil du sige til de vælgere, der måtte være utålmodige i forhold til at se handling fra Naalakkersuisut?

- Det er jo det, at vi afventer, at kommunen, sundhedsvæsnet og politiet lokalt i Tasiilaq vil slå sig sammen og så i tæt dialog med borgerne drøfte, hvad det er, som de ønsker og har brug for. Det skal så meldes tilbage til os, og vi vil handle ud fra det, svarer hun.

LÆS OGSÅ Tage Mikiki frygter, når alkoholsalg åbner i Tasiilaq: Vil vi miste vores kære?

Derfor kan Kirsten L. Fencker heller ikke komme med en tidshorisont på, hvornår de handler yderligere.

- Det kommer helt an på, hvad de kommer med af ønsker og anbefalinger, siger hun.

Kirsten L. Fencker peger dog på, at de har et punkt på dagsordenen til efterårssamlingen, hvor der skal diskuteres om salget af alkohol skal ske i separate butikker i fremtiden.

Lektor i socialvidenskab på Ilisimatusarfik og underviser på socialrådgiveruddannelse, Kevin Perry, har overfor KNR fortalt, at der er brug for, at Naalakkersuisut trækker i arbejdstøjet og sætter ind med en national indsats mod blandt andet fattigdom.

Det kan du læse mere om her.