Lig af savnet bjergbestiger er efter 22 år dukket op i Peru

Årevis efter bjergbestigers forsvinden har klimaforandringer gjort det muligt at finde hans lig og ejendele.
Bjerget, som hedder Huascarán og ligger i det nordlige Peru, er landets højeste bjerg. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
09. juli 2024 12:32

Et velbevaret lig af en amerikansk bjergbestiger, som forsvandt for 22 år siden i Peru, er blevet fundet.

Det oplyser peruansk politi, skriver AFP.

Klimaforandringer med medfølgende temperaturstigninger har gjort, at større mængder is i området er smeltet. Hans hidtil forsvundne krop er således kommet til syne.

Amerikanske William Stampfl blev i juni 2002 meldt savnet. Han var på det tidspunkt 59 år gammel og havde begivet sig til Peru for at bestige et sneklædt bjerg.

Bjerget, som hedder Huascarán og ligger i det nordlige Peru, er landets højeste bjerg.

Ramt af en lavine 

Under turen ramte dog en lavine, og Stampfl blev begravet under sneen. Det var på trods af flere eftersøgninger og redningsaktioner ikke muligt at finde ham - før nu.

Det er sket på Cordillera Blanca, som er en del af Andesbjergkæden.

Ifølge politiet er både hans krop, tøj, klatresele og vandrestøvler stadig i god stand som følge af de lave temperaturer, det har ligget skjult i.

Også amerikanerens pas er blevet fundet sammen med andre af hans ejendele. Det har gjort det muligt for politiet at identificere ham.

Populære rejsemål

Bjergene i det nordøstlige Peru, som blandt andet favner snedækkede bjerge som Huascarán og Cashan, er meget populære destinationer blandt bjergbestigere fra hele verden.

I maj blev liget af en israelsk bjergbestiger fundet i netop denne del af Peru. Det skete knap en måned efter, at han var forsvundet.

I juni blev en erfaren italiensk bjergbestiger ligeledes fundet død. Han var faldet ned, da han havde forsøgt at nå en bjergtop.

En lavine er et sneskred, der kan komme op på hastigheder på over 300 kilometer i timen.

Laviner udløses ofte, når et skråt underlag ikke kan bære det overliggende materiale og derfor begynder at skride under en accelererende proces.