Leona Aglukkaq bliver formand for Arktisk Råd

Det bliver en kvindelig Inuk, Leona Aglukkaq, der kommer til at overtage formandsskabet for Arktisk Råd, når Canada skal varetage formandskabet fra 2013 til 2015.
24. august 2012 11:24

Det var i Cambridge Bay, Nunavut, at premierminister Harper under sin årlige arktiske rundtur, i går annoncerede den overraskende udnævnelse af Leona Aglukkaq til kommende formand for det Arktiske Råd når Canada, i 2013, overtager formandskabet fra Sverige.

Leona Aglukkaq er en meget respekteret person i canadisk politik og hendes udnævnelse er blevet meget positivt modtaget.

Leona Aglukkaq, som er 45 år og fra Inuvik i det vestlige arktis, er i dag Canadas sundhedsminister såvel som minister for nordlig økonomisk udvikling. Hun repræsenterer Nunavut i det canadiske parlament, som medlem af det Konservative parti. Hun er den første inuk der er medlem af det canadiske ministerråd.

Hun har i forvejen erfaring med Arktisk Råd. Ved rådets møde i Nuuk i maj 2011, var hun således formand for den canadiske delegation.

Formandskabet vil få en meget indflydelsesrig position, da Arktisk Råd i de kommende år skal tage stilling til om andre lande kan blive permanente observatører ved Rådet eller ej. Især er det EU og Kina som ønsker, at blive inviteret med som permanente observatører.

Det er de otte arktiske lande som i dag sidder i Arktisk Råd med fuld stemmeret. Derudover består rådet af en række observatører, blandt andet seks oprindelige folks organisationer, heriblandt ICC.

Andre lande ønsker at være med i det mere og mere betydningsfulde Arktisk Råd, på grund af de tiltagende ressource udviklings muligheder og nødvendigheden af at beskytte det arktiske miljø i denne klimaforandringstid.