Ledere fra Nunavut på besøg i Nuuk: Søger inspiration til at blive topchefer
- Det har været spændende at se, hvor meget længere fremme Nuuk er, når det for eksempel gælder udviklingen af infrastruktur og den slags.
Sådan svarer Juanie Pudluk fra Iqaluit i Nunavut, da KNR spørger ham, hvad der har gjort størst indtryk på ham under et besøg her i landet.
Han er direktør for infrastruktur i boligstyrelsen i Nunavut, og sammen med ni andre ledere og chefer fra styret i Nunavut har han netop været på en uges studietur i Nuuk.
De seneste tre år har han og de andre ledere været en del af det såkaldte Inuit Executive Career Development-program (IECD), der uddanner inuit til at klatre op ad karrierestigen i styret i Nunavut.
En positiv oplevelse
Målet for turen til Nuuk har både været at hente inspiration, men også at knytte et tættere forhold mellem Nunavut og Grønland.
- Når man rejser ud og ser andre steder, og hvordan de styres, bliver man mere opmærksom på den måde, vi selv gør det på i Nunavut, fortæller Juanie Pudluk.
Gruppen har i løbet af ugen her i Nuuk haft et stramt program med både oplæg på universitetet og møder med en række politikere og chefer i selvstyret. Og det har været en meget positiv oplevelse.
-Vi har talt med ledere her i Grønland, og jeg synes, de er meget fremsynede og driftige. Jeg kan godt lide den retning, det går i her, siger Juanie Pudluk.
Det er først og fremmest sprogbarrierer og mangel på officielle kvalifikationer, der står i vejen for, at flere inuit i Nunavut kan få topjobs. Det er noget af det gruppen har fået inspiration til at løse under besøget i Nuuk.
Modsat her i Grønland, hvor man kan få en universitetsuddannelse på Ilisimatusarfik, findes der nemlig ikke et universitet i Iqaluit.
CV'et er vigtigt
IECD er derfor et samarbejde mellem regeringen i Nunavut og Athabasca Universitet, der ligger i delstaten Alberta i det centrale Canada.
- Programmet er akkrediteret af et universitet, så det diplom, vi får ud af det, bliver meget brugbart i forhold til at bevise, at vi er kvalificerede. Det bygger bro mellem den viden, man har syd på i Canada og vores principper og viden som inuit, siger Juanie Pudluk.
- Vi kan bruge begge dele til at blive fremragende ledere i Nunavut, tilføjer han.
Det er hans medkursist Sandy Kownak enig i. Hun er viceminister i departement for familietjeneste i Nunavut og peger især på Ilisimatusarfik som en stor fordel for udviklingen her i Grønland.
- Vi har ikke et universitet i Nunavut. Vi er nødt til at rejse syd på, hvor der er træer og motorveje og så mange forskellige mennesker, der er fremmede for os. Men det her er et succesfuldt program bragt til Nunavut af et universitet. Jeg tager med mig, at vi skal kunne lære hjemme (i Nunavut, red.), siger hun.
Hun understreger også, at det ikke er fordi indbyggerne i Nunavut ikke har kompetencerne til at have topjobs, men at det er vigtigt, at de kan få papir på det.
- Alt den her viden, har vi allerede som inuit, men nu bliver det bekræftet af vores CV, understreger hun.