- Jeg vil beskrive det som, at der er rigtig god stemning (på anstalten red.). Men selvfølgelig kunne vi bruge 10 erfarne betjente mere, siger anstaltsleder Peter Fomsgaard til KNR.Foto: KNR

Ledelse om hverdagen på anstalt: Kaos er et stort ord at bruge

Efter kritik af arbejdsforhold og mangel på betjente i anstalten i Nuuk tager ledelsen til genmæle.

Det er lidt som om, at der eksisterer to forskellige virkeligheder på den nye anstalt i Nuuk.

Gennem de seneste uger har KNR talt med indsatte, en stress-sygemeldt tillidsmand og en forbundssekretær fra Fængselsforbundet. 

Alle har udtalt sig kritisk om arbejdsforhold, dagligdagen for de indsatte eller det at der generelt mangler anstaltsbetjente - her særligt betjente med erfaring og afsluttet uddannelse.

Vender man mikrofonen mod ledelsen i anstalten, så bliver der tegnet et andet billede af hverdagen i den lukkede institution.

Derfor skriver vi om anstalten

Debatten om den nye anstalt i Nuuk er blusset op, efter at nogle indsatte har klaget over forholdene.

Personalemangel og aflyste aktiviteter er nogle af problemerne, som der berettes om.

Der er normeret 49 anstaltsbetjente til anstalten i Nuuk. Men den 1. juni var der kun ansat 31, hvoraf 15 var under uddannelse.

KNR har talt med forskellige parter for at få deres oplevelse af forholdene på anstalten.

Peter Fomsgaard har været ansat som leder i anstalten i 14 dage. På de to uger har han ikke været vidne til kaotiske tilstande eller kritisable arbejdsforhold for de ansatte.

Problemer, som nogle kritikere ellers har hævdet var blevet fast inventar på anstaltens gange.

- Jeg vil beskrive det som, at der er rigtig god stemning (på anstalten red.). Men selvfølgelig kunne vi bruge 10 erfarne betjente mere, men sådan er virkeligheden ikke nu. Men det kommer, siger Peter Fomsgaard til KNR.

 

LÆS OGSÅ Indsatte er frustrerede over forhold på anstalten i Nuuk

Han understreger dog, at han ikke ved, hvordan forholdene var på anstalten, inden han trådte ind ad døren. 

Det gjorde til gengæld Tina Dam, der er tidligere anstaltsleder i Nuuk. Hun var med til at åbne anstalten i juni 2019. 

Personalemangel og den store omvæltning ved at flytte til den nye anstalt skabte udfordringer for personalet og de indsatte, fortæller hun.  

Anstaltsleder Peter Formsgaard

 

- Det var en hård periode. Vi gjorde meget ud af at tale om det på personalemøder. At det var svært, og at det var okay. Jeg tror, at det hjalp meget, siger Tina Dam, der mener, at anstalten er inde i en god udvikling.

Der er taget hånd om udfordringerne

Naaja Nathanielsen, direktør i Kriminalforsorgen i Grønland, har tidligere talt med KNR i forbindelse med en række kritiske udmeldinger fra Fængselsforbundet.

Her advarede forbundssekretær i fængselsforbundet René Larsen om, at junglelov og kaotiske tilstande var hverdag i anstalten. 

Samtidig ønskede to indsatte at flytte til Herstedvester Fængsel i Danmark. Angiveligt på grund af problematiske forhold på anstalten i Nuuk. 

Naaja Nathanielsen mener, at kritikken er skudt over mål og at ledelsen har taget godt hånd om de udfordringer, som anstalten tidligere har kæmpet med.

- Jeg har meget svært ved at genkende billedet af, at der skulle være kaotiske tilstande (på anstalten i Nuuk red.). Mange af vores prøvebetjente er utroligt dygtige, selvom de ikke har mange års erfaring, lyder det fra Naaja Nathanielsen. 

LÆS OGSÅ Tillidsmand i anstalt er gået ned med stress: Arbejdspresset er stort

Hun fremhæver, at man har arbejdet for at optimere forholdene bedst muligt på anstalten. Blandt andet ved at hente erfarent personale fra Danmark, forbedre strukturen i arbejdsgangen og prioriteringen af sagsbehandling.

Siden anstalten lukkede indsatte ind i for første gang i juni 2019, har KNR kunnet berette om udfordringer med personalemangel på institutionen. 

Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland er der normeret 49 anstaltsbetjente til anstalten i Nuuk. Per 1. juni var der ansat 31, hvoraf 15 var under uddannelse.

Kaos er et stort ord

Selvom det angiveligt ikke står slemt til på anstalten, så mener Peter Fomsgaard, at flere erfarne og færdiguddannede anstaltsbetjente kunne gøre en forskel.

Er det ikke din oplevelse, at der hersker kaotiske tilstande på anstalten, eller at der er problemer med stress blandt de ansatte?

- Det er slet ikke noget, jeg har oplevet. Kaos er et stort ord at bruge. Der har ikke været vold og trusler eller slagsmål. De indsatte tager det stille og roligt.

- Der er masser af rutiner og ting, der er blevet indarbejdet, og vi har ikke problemer med at få aktiviteter gennemført, siger Peter Fomsgaard. 

Ifølge anstaltslederen tager otte af de i alt 15 prøvebetjente på deres sidste skoleophold i august. Fem danske fængselsbetjente hentes op for at dække ind i de næste fire måneder.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt