Tillidsmand i anstalt er gået ned med stress: Arbejdspresset er stort

Stress og overarbejde præger arbejdsforholdene på anstalten i Nuuk, fortæller sygemeldt tillidsmand.
- Det har været en lettelse at melde mig syg, men jeg har dårlig samvittighed over at lade mine kolleger i stikken, siger tillidsmand Taatsi J. Lynge til KNR. Foto © : KNR
06. august 2020 13:09

Arbejdsforholdene bag murene på anstalten for domfældte i Nuuk er hårde. En stor andel af anstaltsbetjente er stadig under uddannelse, og overarbejde skaber et stresset miljø at arbejde i. 

Det fortæller Taatsi J. Lynge, der er tillidsmand på anstalten. Han er blevet ramt af arbejdspresset og sygemeldte sig med stress den 24. juni.

- Jeg har sygemeldt mig, fordi jeg er overbelastet på grund af det arbejdspres, vi har for tiden. Jeg er udkørt, og min krop siger fra, siger Taatsi J. Lynge til KNR. 

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte vil væk fra anstalten i Nuuk

Der er brug for flere uddannede betjente på anstalten, mener den 42-årige tillidsmand.

Derfor skriver vi om anstalten

Debatten om den nye anstalt i Nuuk er blusset op, efter at nogle indsatte har klaget over forholdene.

Personalemangel og aflyste aktiviteter er nogle af problemerne, som der berettes om.

Der er normeret 49 anstaltsbetjente til anstalten i Nuuk. Men den 1. juni var der kun ansat 31, hvoraf 15 var under uddannelse.

KNR har talt med forskellige parter for at få deres oplevelse af forholdene på anstalten.

- Vi arbejder med Grønlands farligste indbyggere, og det kan, over længere tid, være hårdt for nogen. Jeg har haft rigtig mange kolleger, der er stoppet på grund af det ene og det andet, siger Taatsi J. Lynge. 

Mange er prøvebetjente

Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland ligger normeringen på 49 anstaltsbetjente til anstalten i Nuuk. 1. juni var der ansat 31, hvoraf 15 var under uddannelse.

Taatsi J. Lynge mener, at der lige nu er mange prøvebetjente, som har ikke den fornødne uddannelse og erfaring med at betjene de indsatte. 

Jeg har sygemeldt mig, fordi jeg er overbelastet på grund af det arbejdspres, vi har for tiden. Jeg er udkørt, og min krop siger fra.

Det giver udfordringer i hverdagen, når det kommer til at løse forskellige opgaver.

- Det har været en lettelse at melde mig syg, men jeg har dårlig samvittighed over at lade mine kolleger i stikken, siger Taatsi J. Lynge.Blandt andet har Taatsi J. Lynge ikke haft tid til at varetage alle sine opgaver som tillidsmand, og nogle aktiviteter for de indsatte aflyses, for at få tingene til at hænge sammen for de ansatte, fortæller han. 

Forstærkninger fra Danmark på vej

Peter Fomsgaard blev ansat som ny anstaltsleder i starten af juli.

Han har i sin korte tid på posten hverken hørt om eller oplevet, at der er problemer med stress, sygemeldinger eller tvungen overarbejde hos de ansatte.

- Nej, generelt har vi ikke specielt meget sygdom. Vi er også en stor arbejdsplads. Nu kan jeg jo kun tage udgangspunkt i de to uger, jeg har været her. Jeg jeg ved jo ikke, hvordan det var for et halvt år siden, siger han.

Foto © : KNR

Værelse i den lukkede afdeling. Foto: KNR

 

- I forhold til arbejdstider så har man mulighed for at ønske lange eller korte vagter. Og rigtig mange vælger selv at tage de lange vagter, fordi de giver en ekstra fridag, siger Peter Fomsgaard. 

En normal vagt er på otte timer, og en lang vagt svarer til 16 timer. 

Tina Dam var leder på anstalten, da den første gang slog dørene op i sommeren sidste år.

Hun mener ikke, at der var problemer med stress eller arbejdspres i hendes tid som leder. Hun bekræfter dog, at der var udfordringer forbundet med at flytte til den nye anstalt og åbne det lukkede afsnit. Og der var også mangel på personale.

- Det var en hård periode. Vi gjorde meget ud af at tale om det på personalemøder. At det var svært, og at det var okay. Jeg tror, at det hjalp meget. Det er et hårdt job, som også er meget givende, siger Tina Dam. 

Hun kan huske, at i hvert fald én ansat stoppede, fordi omstillingen var svær. 

LÆS OGSÅ Direktør afviser kritik af anstalt: Kan ikke genkende såkaldt kaotiske tilstande

Den nuværende leder Peter Fomsgaard anerkender, at der er brug for flere hænder på anstalten. Det er der dog taget højde for. Ifølge anstaltslederen er der nemlig 20-25 tomme pladser, hvor der ellers kunne have siddet indsatte.    

Ifølge Peter Fomsgaard henter Kriminalforsorgen til august fem anstaltsbetjente op fra Danmark. 

Frem til november skal de aflaste de ansatte, mens otte af prøvebetjentene tager tilbage på skolebænken for at færdiggøre deres uddannelse.