Indsatte er frustrerede over forhold på anstalten i Nuuk

Der er for mange uerfarne betjente og aflysninger af aktiviteter på anstalten i Nuuk, mener to forvaringsdømte.
- Vi blev lovet, at tingene ville være gode heroppe, fortæller den forvaringsdømte Inuunu Uitsatikitseq. Han blev overflyttet fra Herstedvester Fængsel sidste år. Foto © : KNR
05. august 2020 14:29

Udefra står den nye anstalt i Nuuk flot med panoramaudsigt over fjorden, moderne faciliteter og udsmykning fra lokale kunstnere.

Men bag murene på det 400 millioner kroner dyre anlæg har der længe hersket problemer.

Det mener Inuunu Uitsatikitseq. Han er 61 år, forvaringsdømt og sidder på den lukkede afdeling i anstalten. 

Personalet ikke har nogen erfaring med at arbejde i en anstalt, og de fleste er meget unge

Han blev overflyttet til Nuuk i december sidste år efter at have siddet i Herstedvester Fængsel i Danmark siden 2003. Dømt for vold og voldtægt.

Egentlig skulle han være på anstaltens bibliotek, hvor han arbejder med at sortere bøger, men sygemeldinger og generel personalemangel på anstalten har aflyst dagens opgaver.

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte vil væk fra anstalten i Nuuk

- Anstalten virker meget lukket. Ingen fritidsaktiviteter eller noget arbejde kan lade sig gøre, fordi der mangler betjente til at ledsage os. Sammenspil i musiklokalet, fodbold i hallen, ja engang imellem bliver selv gåturene aflyst, siger Inuunu Uitsatikitseq til KNR.

Derfor skriver vi om anstalten

Debatten om den nye anstalt i Nuuk er blusset op, efter at nogle indsatte har klaget over forholdene.

Personalemangel og aflyste aktiviteter er nogle af problemerne, som der berettes om.

Der er normeret 49 anstaltsbetjente til anstalten i Nuuk. Men den 1. juni var der kun ansat 31, hvoraf 15 var under uddannelse.

KNR har talt med forskellige parter for at få deres oplevelse af forholdene på anstalten.

Han er frustreret og vred over, at tingene ikke har fungeret i anstalten. Det var han og de andre indsatte ellers blevet lovet, mener han. Inuunu Uitsatikitseq oplever blandt andet, at der ikke er nok erfarne betjente til, at han kan komme på ledsaget udgang.

- Vi bliver bare opbevaret herinde. Står op, sidder for os selv eller sammen med andre i ‘skibet’ (et fællesområde red.) og så i seng igen om aftenen. Vi blev lovet, at tingene ville være gode heroppe. De (anstaltsbetjentene red.) ved jo ikke, hvad de skal, siger Inuunu Uitsatikitseq.

‘Den rene elendighed’

Siden anstalten åbnede i juni 2019, har der været beretninger om underbemanding på gangene. Om uerfarne anstaltsbetjente - mange stadig under uddannelse - der er pressede af at skulle arbejde med blandt andet forvaringsdømte. 

Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland er der normeret 49 anstaltsbetjente til anstalten i Nuuk. 1. juni var der ansat 31, hvoraf 15 var under uddannelse.

LÆS OGSÅ Lektor om anstalten: Voldsomt problematiske forhold

Det har angiveligt haft konsekvenser for både indsatte og personale. Fængselsforbundet har kritiseret arbejdsforholdene på anstalten - kritik som er blevet afvist af Kriminalforsorgen i Grønland.  

Ifølge Politiken har to forvaringsdømte anmodet om at blive flyttet tilbage til Herstedvester. Efter sigende fordi forholdene var så dårlige, at de hellere ville afsone på dansk jord.

Foto © : KNR

Udsigten til muren, som er bygget rundt om den lukkede afdeling.

 

Spørger man Aartu Kleist, der også er indsat på anstalten, så har det eneste positive ved at flytte de 3.522 kilometer fra Herstedvester til Nuuk været, at anstalten er nybygget med god udsigt og frisk luft.  

Han oplever dagligdagen som kaotisk, og han føler, at der mangler regler og rutiner for de indsatte. 

- Servicen fra personalet er den rene elendighed. Hver gang vi henvender os til personalet, er det ligesom om, de ikke lytter til os. 

- Personalet ikke har nogen erfaring med at arbejde i en anstalt, og de fleste er meget unge, siger Aartu Kleist, der blev idømt forvaring i 2013 for vold. 

Der hersker ingen problemer

Anstaltsleder Peter Fomsgaard oplever ikke problemer med aflysninger af aktiviteter, eller at der er for få erfarne betjente til, at de indsatte kan få ledsaget udgang. 

Foto © : KNR

Sportshallen i anstalten. 

 

Ifølge anstaltslederen er antallet af indsatte tilpasset til den mænge anstatsbetjente, som man har til rådighed i Nuuk.

- Det er slet ikke noget, jeg har oplevet (at aktiviteter aflyses red.). Mens jeg har været her, har de indsatte været i hallen hver dag.

- Der er ikke en eneste, der har lov til at få udgang, som ikke kan få det på grund af personalemangel. Der kan være helt andre årsager, eksempelvis disciplinære sager, som gør, at vedkommende ikke kan få udgang. Det er jo en lukket anstalt det her, siger Peter Fomsgaard til KNR.

LÆS OGSÅ Personalemangel: Ny anstalt mangler 10 fængselsbetjente 

Han understreger i samme åndedrag, at han ikke ved, hvordan forholdene har været, før han fik jobbet som leder.  

Peter Fomsgaard har været leder af anstalten i Nuuk siden starten af juli.

Tina Dam var leder på anstalten, da den åbnede i 2019. Ifølge hende var der større problemer med aflysninger af aktiviteter på den gamle anstalt. 

På den nye anstalt var der indimellem aflyste ture i idrætshallen. Det skyldtes dog oftest hærværk begået af de indsatte selv, beretter hun.

Det hændte også, at ledsaget udgang kunne blive aflyst på grund af personalemangel.

 - Det har ikke været et udtalt problem. Engang i mellem kunne det være nødvendigt at prioritere en ledsaget udgang til eksempelvis et lægebesøg over nogle andre, siger Tina Dam, der nu er ansat som chef for Fuldbyrdelse og Sikkerhed ved Kriminalforsorgen i Grønland.