Latter og alvor ved børnetopmødet

Børnetopmødet, NAKUUSA Youth Forum, med 38 deltagere, blev tirsdag skudt i gang ved Socialpædagogisk Seminarium i Ilulissat.
19. oktober 2011 06:48

Deltagerne skal under børnetopmødet blandt andet udveksle erfaringer om, hvordan det er at være barn her i landet. På den måde skal fagfolk og politikere få de unges eget bud på, hvordan så mange som muligt får det bedst mulige børneliv.

Undervejs forventer man, at der vil blive delt svære og tunge tanker, og af samme grund havde arrangørerne valgt at forsøge at vække glæde og latter fra begyndelsen af børnetopmødet. Og det skete med et indlæg fra komikeren Piitannguaq Alaufesen.

Og de 38 deltagere skal blandt andet lære om deres rettigheder, og om hvordan de kan få indflydelse på rammerne for deres fritidsaktiviteter.

FNs børneorganisation Unicef står sammen med Selvstyret bag børnetopmødet, og herfra er håbet, at mødet helt konkret vil betyde, at politikerne fremover i langt højere grad tager børnenes stemme med i overvejelse.

- Der sker jo en masse ting på en gang i Grønland. Selvstyret har jo gang i rigtig mange flotte ting på børneområdet. Og de anbefalinger som kommer fra børnene, skal være en del af det arbejde, således Selvstyret, de voksne og politikere kan høre hvad børnene siger, siger Anne Mette Friis, chef for børne- og ungdomsarbejdet ved UNICEF Danmark.

13-årige Henriette Johansen fra Qasigiannguit har i dag udvekslet sine tanker og erfaringer om, hvordan det er at være barn her i landet.

- Jeg er glad for at vi har talt om det. Vi talte om mange ting. Jeg vil også selv gerne være med til at hjælpe andre børn. For jeg vil gerne hjælpe børn med problemer, siger Henriette Johansen.

På topmødets første dag blev rettigheder, det gode børneliv i Grønland, kommunikation og formidling drøftet.

En tilmeldt deltager til børnetopmødet har desværre meldt afbrud, mens Ittoqqoortoormiut repræsentanten først kan nå frem til Ilulissat i dag.