Lars Løkke: Intet sker over hovedet på Grønland

- Vi har ikke haft nogen dybtgående diskussioner om Grønland, fordi vi har et klart slogan: Intet om Grønland uden Grønland.
Sådan sagde den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da han under et besøg i tænketanken CSIS i sidste uge blev spurgt, om Grønland havde fyldt noget i samtalerne med hans amerikanske modpart i Washington.
Men selvom Grønland ikke stod øverst på dagsordenen i mødelokalerne, er det arktiske område alligevel rykket helt op blandt de vigtigste sikkerhedspolitiske brikker for både Danmark og USA.
Siden Berlinmurens fald har Arktis ellers været et lavspændingsområde – også for amerikanerne.
Under den kolde krig havde USA omkring 17 militære installationer i Grønland. I dag er der kun én.
- I mange år har vi haft en fælles tilgang om at holde lav profil i området, forklarede Lars Løkke Rasmussen under samtalen, hvor også Troels Lund Poulsen (V) var til stede.
Nye trusler i Nord
Men smeltende is, Ruslands øgede militære aktivitet og Kinas voksende interesser – har ændret situationen.
Derfor begyndte Danmark allerede sidste år at investere i nye kapaciteter som droner og fregatter.
- Vi besluttede allerede i oktober, november og december sidste år, at vi var nødt til at investere mere for at få et bedre overblik over, hvad der foregår i det enorme område, sagde Troels Lund Poulsen.
Ifølge ham blev mange af de beslutninger, der nu fylder den offentlige debat, faktisk truffet længe før Trumps udmeldinger om at ville købe Grønland.
Grønland i USA's søgelys
Danmark, Norge og Canada har nemlig længe vidst, at en ny dynamik er på vej i Arktis – men det var ikke noget, man havde fokus på i Det Hvide Hus før denne regering, kunne Lars Løkke Rasmussen fortælle til samtalen.
Derfor kom det også bag på den danske regering, da Grønland pludselig blev et sikkerhedspolitisk fokuspunkt for USA.
- Vi blev overraskede over, at USA pludselig havde brug for Grønland af hensyn til deres sikkerhed – og at løsningen skulle være en annektering.
Under NATO-topmødet i juni pressede Danmark derfor på for at få Arktis med på dagsordenen. Det lykkedes – men spørgsmålet er langt fra lukket.
- Det grønlandske spørgsmål er ikke løst. Ud over Trumps rationelle argumenter kan jeg ikke slippe tanken om, at det også bare handler om en vision om at skabe et større USA – og det kan vi selvfølgelig ikke imødekomme, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Men selvom Lars Løkke Rasmussen for nylig har afvist en amerikansk militær aktion i Grønland, er udviklingen tydelig.
- Der er ikke en direkte militær trussel i Arktis nu, men vi kan se, at nogle lande bliver mere aktive. Så vi er nødt til at være bedre forberedt på fremtiden, sluttede Lars Løkke Rasmussen af i Washington.