Lang udsigt til grønlandsk diamant-eksport

Grønland skal ikke regne med at eksportere diamanter de kommende år, vurderer Råstofdirektoratet.
24. juni 2009 18:14

Grønlandske diamanter har langt til de europæiske marked.

Selvom Grønland så småt er begyndt at forberede sig på at få certificering af de grønlandske rådiamanter, den så såkaldte Kimberlite-Proces, vil det ikke ske inden for de nærmeste år.

Jørn Skov Nielsen, direktør i Råstofdirektoratet siger, at mulighederne stadigvæk undersøges, og at det bliver en lang proces at få eksporttilladelse.

- Vi taler med blandt andre EU for at afklare, hvad der vil være bedst for Grønland. Vi skal finde en model, der ikke er så dyrt. Men der er en del, som skal inddrages i forbindelse med certificering af grønlandske rådiamanter. Diamanterne skal kontrolleres, og toldvæsenet skal inddrages, forklarer han.

De tre selskaber som efterforsker diamanter på vestkysten arbejder omkring Kangerlussuaq, Maniitsoq og ved Disko Bugten. Omkring 3.000 diamanter på en halv til en hel millimeters størrelse er fundet de sidste år. Den største diamant, som blev fundet ved Kangerlussuaq, var på omkring fire millimeter.

Formålet med Kimberlite-Processen er blandt andet, at menneskerrettighederne bliver overholdt, diamanterne forarbejdes.

Jørn Skov Nielsen siger, at hvis de tre efterforsnings selskaber i fremtiden kan lave minedrift, så er Kimberlite-Processen en fornuftig løsning.

- Men det er politikerne, der i sidste fase skal tage en beslutning, om Grønland skal få certifikat til at åbne for det europæiske marked, siger direktør Jørn Skov Nielsen.