- Nogen har fået tilladelse til at arbejde efter ankomst. Men kun hvis de ikke smitter andre. Nyankomne må ikke opsøge offentlige myndigheder og holde møde, før de er testet negative, siger landslæge Henrik L. Hansen.Foto: KNR

Landslæge om coronasmittet i Ilulissat: Der er nogle regler, som ikke blev fulgt

Nyankomne må ikke opsøge offentlige myndigheder og holde møde, før de er testet negative for corona.

- Der var nogle regler, som ikke blev fulgt. 

Så klar var meldingen fra landslæge Henrik L. Hansen tirsdag – én uge efter at 10 personer blev sendt hjem fra arbejde på rådhuset i Ilulissat. 

Det skete efter, at en person blev dokumentet smittet med corona i byen for en uge siden. Personen arbejder i Munck Gruppen, som er i gang med at lave den nye lufthavn i Ilulissat.

LÆS OGSÅ Corona: En er smittet i Ilulissat

Den smittede kom til Grønland 19. maj og blev testet igen 25. maj. Vedkommende var testet negativ før sin afrejse og havde ingen symptomer. Alligevel havde personen coronavirus i kroppen. For da vedkommende blev testet i Ilulissat 25. maj, var testen positiv. 

Frygt for smitte

Og der var frygt for, at personen havde smittet andre i de dage, som vedkommende havde været i Ilulissat. Det var det, der var grunden til, at 10 mennesker blev sendt hjem fra arbejde på rådhuset 27. maj.

En af dem var borgmester Palle Jerimiassen, og en anden var kommunaldirektør Nick Nielsen.

De havde nemlig holdt møde med to personer fra Munck Gruppen dagen før. Ingen af de to fra Munck Gruppen var blevet testet positive for coronavirus – men alligevel fik mødedeltagerne besked på at tage hjem. 

LÆS OGSÅ Alligevel ingen coronaalarm på rådhus: Borgmester er tilbage på arbejde igen

Næste dag fik de dog lov til at tage tilbage på arbejde igen af Coronastaben.

- Det er kommet frem i medierne, at der var nogle møder i Ilulissat, som der blev stillet spørgsmålstegn ved. Der har været tilfælde, hvor reglerne ikke blev fulgt, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Nogen har fået tilladelse til at arbejde efter ankomst. Men kun hvis de ikke smitter andre. Nyankomne må ikke opsøge offentlige myndigheder og holde møde, før de er testet negative, siger han.

Munck Gruppen har ikke tidligere ønsket at kommentere sagen, fordi de kalder den for en personalesag.

 

Karantæne- og testreglerne for indrejsende i Grønland er:

  • Du skal være testet negativ for coronavirus senest fem dage før indrejse i Grønland.
  • Når du er ankommet til Grønland, skal du gå direkte i hjemmekarantæne.
  • Det er kun den indrejsende, som skal i hjemmekarantæne. Hjemmekarantæne gælder ikke for den øvrige husstand, hvis de undgår tæt fysisk kontakt og har fokus på god hygiejne.
  • Fem dage efter ankomst skal du re-testes. Du bestiller test ved at kontakte dit lokale sundhedscenter. Når svaret på testen er negativt, ophører din hjemmekarantæne. Hvis coronatesten er positiv, bliver du kontaktet direkte af landslægeembedet, og du forbliver i hjemmeisolation.
  • Hvis du er smittet, skal den øvrige husstand også i hjemmekarantæne.
  • Når du er i hjemmeisolation, skal du undgå social kontakt til de andre i din husstand. Du skal have adgang til et separat værelse, og så vidt muligt separat toilet og bad. Hvis sidstnævnte ikke er muligt, skal den smittede gøre rent efter sig selv.

Kommentarer