De ældste får først tilbudt et tredje stik, fortæller landslægen. Arkivfoto.Foto: KNR / Malik Brøns

Landslæge: Alle får tilbudt tredje corona-vaccine i 2022

Først er det de gamle, der står for skud, og så får resten af befolkningen tilbudt en tredje vaccine. Det sker i hvert fald til næste år, vurderer landslægen.

Inden 2022 er slut, har alle borgere i Grønland fået tilbudt et tredje skud coronavaccine.

Om det er det sidste stik, eller om vi også skal forberede os på et fjerde, femte eller sjette, det er endnu ikke til at sige.

- Vi er i fuld gang med at planlægge, hvordan dem på alderdomshjemmene skal have en tredje vaccination, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Når vi kommer ind i år 2022, så er der heller ikke nogen tvivl om, der vil komme et tilbud om, at alle kan blive vaccinerede en tredje gang, siger landslægen.

- Om det også i årene frem bliver tilfældet, er for tidligt at sige. Det kommer helt an på, hvordan tingene udvikler sig internationalt, siger han. 

Coronapandemien er på retræte i store dele af verden, men i Grønland har den først for alvor fået fat over sommeren. Og den holder stadig ved.  

Stadig over 100 aktive smittede

I januar blev den første tilbudt et skud vaccine her i landet. Det skete på et plejehjem i Nuuk, hvor både politikere, sundhedspersonale, journalister og fotografer var til stede.

Sidenhen er der sket meget på dén front. 71 procent af befolkningen fået deres første coronavaccine, mens 64 procent har fået to stik.  

Som reglerne er nu, er det børn ned til 12 år, der bliver tilbudt vaccinen. Og de regler står ikke umiddelbart til at blive ændret. Det risikerer at holde liv i virusset, vurderer landslægen.  

LÆS OGSÅ BioNTech vil have coronavaccine godkendt til mindre børn

- Det er svært at sige, hvor længe denne her pandemi kommer til at vare, men den er her også i 2022, det er der ingen tvivl om. Og det er klart, at det vil være børn og uvaccinerede, der driver pandemien videre, siger Henrik L. Hansen. 

- Der er en relativ stor andel af børn i Grønland. Der er ganske gode muligheder for, at der fortsat vil være smittespredning blandt børn og udvaccinerede.

En usikker fremtid

I Danmark er myndighederne også ved at rulle de tredje vacciner ud. 

Lige nu er det plejehjemsbeboere og folk med meget svækket immunforsvar, der lægger overarm til et booster-stik.  De næste, der står får skud til stik nummer tre, er de 85-årige.

Det sker i takt med, at myndighederne forbereder sig til, at corona på en eller anden måde bliver en del af hverdagen for de fleste.   

LÆS OGSÅ Biden får tredje stik og sender vaccinebøn til amerikanere

- Ligesom den udvikling, der sker mange andre steder i verden, så er vi hastigt på vej tilbage mod det samfund, vi kendte før corona. Men der vil stadig være mange ting, der vil fylde noget her.

- Dels vil der blive ved med at være smittede i samfundet, fordi rejseaktiviteten stiger igen. Dels vil der være en udfordring med at sikre, at alle er effektivt vaccineret.

 - Det vil blandt andet medføre, at vi skal til at revaccinere.

KNR.gl oplever tekniske udfordringer med kommentarsporet. Vi undersøger fejlen i øjeblikket.

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede ...  
Nye smittede i dag 85  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Bekræftede tilfælde i alt 9.485  
Indlagte 15  
I respirator 0  
Døde 4  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
22. januar 15:00
 

Forebyg smitte mod coronavirus